Ode aan hospitaalkerkschip "de Hoop" PHKS

 • Hits: 1292
 •  De Noordzee staat bekend als een van de meest onstuimige zeeën. Tussen 1898 en 1988 voer aldaar een hospitaalkerkschip als hulpverlener voor zeelieden; in het bijzonder voor de vissers. Negentig jaar verleende deze schepen internationaal allerlei diensten aan zeelieden, aan de  visserij op en rondom de Noordzee. Voor medische, geestelijke en technische hulp kon men bij HKS "de Hoop" terecht.

      

   
   

  Er was een kapel aan boord met orgel, maar ook een ziekenzaal waar een arts de scepter zwaaide. Voor de kapel was een dominee aan boord en de kapitein speelde op het orgel. Vissers waren toen zeer gelovig. Het maakt indruk, wanneer men deze mannen hoort zingen. Voor veel zeelieden internationaal, maar vooral voor opvarenden van vissersschepen was het hospitaalkerkschip "de Hoop" een begrip.

   

  Een baken op zee,

  waarop men kon terugvallen als er medische hulp nodig was. De zondagse kerkdienst, welke aan boord van de Hoop werd gehouden, kon ook op de radio worden beluisterd. Dit deed men van 1898 tot 1988. Werkzaam in een groot gebied vanuit de Noordzee; zij voer soms mee met de vissersvloot. Het ging internationaal om 10.000 vissers. Soms was "de Hoop" sleepboot bij motorpech, andermaal leverde zij drinkwater aan de vissers. Ms. “de Hoop” gaf soms technische bijstand; bij storingen werd de werktuigkundige met de sloep overgevaren. Een zeer belangrijke functie had het schip als medische hulp.

   

  Veiligheid

  op schepen had nog niet het niveau van heden. Vooral waren de vissers hiermee gediend.
  Hun kleine schepen gingen tijdens slecht weer hevig te keer. 
  Iedereen had wel ”zeebenen”, maar tijdens het omgaan met takelwerk in ruwe weersomstandigheden zit een ongeluk in een klein hoekje. De hulp vanaf de wal was niet zo bereikbaar als nu. Heden wordt een gewonde met een helikopter van boord gehaald. Bij ernstige gevallen werd het slachtoffer aan boord gehaald en voer “de Hoop” naar de dichtstbij zijnde haven. Er zijn 4 schepen geweest, welke de naam “de Hoop” droegen. 
  Bij sloep.org is de spiegelsloep (tender) binnengelopen, welke op het dek onder de kraan van het moederschip heeft gestaan. Het was afkomstig van het hospitaal kerkschip "de Hoop". Ted heeft mij volgende foto's gestuurd. Zij spreken voor zich.

  Met veel liefde en vakmanschap onderging dit leuke scheepje een metamorfose.

   

    

   

   

   

  Afdrukken E-mail