Actualiteiten

 • Hits: 11113
 •  Lente /zomer 2018

  Niet vrij-varende veerponten kunnen gevaarlijk zijn. Een dergelijk veer geeft altijd een versmalling van 50% van het vaarwater; namelijk de verankering is midden in de rivier en daar treft u het eerste schuitje of drijver.
  In de almanak staat daarover een verwijzing  naar de map "Varen doe je samen."

  Deze ponten liggen voornamelijk in stromend water.

  Een zeer ernstig ongeval heeft zich in 2017 voorgedaan bij de passage van het Looveer op het Pannerdens kanaal. "Vier met stuurman" roeiden stroomafwaarts richting veer, terwijl opwaarts een groot schip aan de beneden zijde het veer naderde. De roeiers kwamen tijdens de passage aan de verkeerde kant en geraakten onder een gemeerde duwbak. De stroomsnelheid was op dat moment 6 km per uur. Dat is wel vaker het geval. Voor de schipper van een stroomafwaarts varende boot is het heel belangrijk, dat hij ruim te voren inschat, hoe de situatie zal zijn, wanneer men vlak bij de pont is. De pont wacht wel voor grote schepen, maar kleine hebben geen voorrang. Bij een snelheid van 10 km/uur + de stroomsnelheid van het water legt u een echte kilometer af in minder dan 4 minuten.
  Manoeuvreren bij 6 km stroom mee vergt wel wat stuurmans-kunde.

  Het is maar dat u het weet. 

   


    Augustus 2017

   Leen van der Mark was in Wissant net voorbij Calais.
  Een werfje waar de lokale zgn. flobarts gebouwd/gerestaureerd worden. Een kleine visserssloep al eeuwenlang gebruikt op deze kusten tussen de Kapen van Gris Nez en Blanc Nez. (Nauw van Calais).  

   


  Bijzondere sloep

   
  Een (sloep)reddingsboot weer in volle glorie Deze foto kwam van Leo Cusell.

  Dr. Ir. S.L. LOUWES
  Historische reddingboot, Eierland klasse
  Bouwjaar 1959
  Bouwwerf Gebr. Taat te Katwijk
  Opdrachtgever Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandse Reddingmaatschappij (KNZHRM)
  Loa 10.33 x Boa 3.15 x D 0.60 meter
  Motor nog origineel Perkins 6 cilinders (P6m 65 pk) snelheid 7.6 knoop
  In dienst tot 1994 op station Zandvoort
  Thuishaven Lauwersoog

   LOUWES, Stephanus Louwe (1889-1953)
  S.L. Louwes was een nuchter landbouwdeskundige met een groot organisatietalent, initiatieven nemend waar de situatie die nodig maakten. In de zeer moeilijke oorlogsjaren getuigde hij te beschikken over grote moed zonder roekeloosheid, vasthoudendheid zonder starheid en ten slotte over een sterke vaderlandsgezindheid.


    Uw Vaarbewijs

  Toen ik er achter kwam, dat mijn vaarbewijs een maand was verlopen, meende ik dat informatie over vaarbewijzen wellicht ook voor u van nut zijn.

  Verlengen (afgeschaft)

  Per 1 juli 2014 is de verplichte verlenging van het vaarbewijs op 70-jarige leeftijd wettelijk afgeschaft. Ook het daarna elke 5 jaar opnieuw verlengen van het vaarbewijs is niet langer meer nodig. Met deze wetswijziging is het Klein Vaarbewijs en het Groot Pleziervaartbewijs dus onbeperkt geldig geworden. Dit geldt ook voor alle bestaande vaarbewijzen die voor 1 juli 2014 zijn afgegeven en nog een vervaldatum op het vaarbewijs hebben. Lees meer.


  Collectief behoud zeilende sloepen

  De heer Leo Cusell heeft een plan gemaakt tot behoud van zeilende sloepen.

  Hier bij stel ik U, voor  het  COLLECTIEF BEHOUD ZEILSLOEPEN. (i.o.)  Deze organisatie is ten doel dat op heden geen organisatie is, welke het opneemt voor diversen doeleinden ten gunste van zeilsloepen.
  Ook op heden zijn er veel van deze sloepen al van vergevorderde leeftijd, uiteenlopende karakters en eigenschappen, ook van historische waarden.Maar omdat deze schepen ook extra aandacht vragen wat onderhoud aangaat wordt er naar gestreefd om meer contacten te verkrijgen met sloep eigenaren.
  ook om het bij houden van de historie achtergrond en de verhalen die er achter schuil gaan.het zijn immers schepen en geen jachten. er wordt niet mee gezeild maar gevaren. Het zijn noestige stoere schepen zonder franje maar vaak mooi door eenvoud en vorm.
  het zijn voormalige reddingssloepen die gebouwd zijn om in de zwaarste en moeilijkste omstandigheden moesten varen en opereren, ook om diversen multifunctionele werkzaamheden. om dat in het verleden havens moeilijk te bereiken waren voor het moederschip van deze sloepen.
  ook wordt er daar om naar gestreefd om zo veel mogelijk deze schepen in stand te houden. Om zo veel mogelijk bestanden en eigenaren van deze schepen te verzamelen. Zo als b.v. uitwisselen van ervaring van restauraties en onderhoud. verzamelen foto's.
  en bouwtekeningen, en het houden van bijeenkomsten en kennismakingen ter bevordering van contacten en uitwisselingen. voor geïnteresseerde en liefhebbers, stel ik voor om met mij contact op te nemen.
  ter bevordering en het uitbouwen van deze organisatie in oprichting. LEO CUSELL.  ( zeilsloep. BOERNEO.)  telefoon:  06 - 53 755 181. E-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. per postje adres: SINT MARTINUS STRAAT 213A. 2671 GK. NAALDWIJK. 0174-247512.  06 -53755181.


   

  Een zomers tafereel in de museumhaven van Zierikzee (Leo Cusell)


  Goed nieuws

  Vorig jaar heeft Sloep.org melding gemaakt, dat iemand zijn kleine sloep (Blaak 17 ft) niet kon verzorgen en niemand was bereid om haar over te nemen. u heb ik goed nieuws.Claudia Verhoeven uit Amsterdam zoekt een in redelijke staat verkerend opknap sloepje van ongeveer dezelfde grootte.

  Loggersloep 

  De Sch. 199 is een logger sloep, werd gefotografeerd in Burghsluis in Zeeland (foto L. van der Mark)
   
   
  Met deze van origine Scheveningse logger sloep werd vroeger daadwerkelijk gevist.
  Op de zeevaartschool in Scheveningen werd zo een sloep gebruikt als instructie schip.
  Op deze foto krijgt mijn oom Casper (1e links voor) les in het instructie lokaal. Dat is in ongeveer 1925.
   
   
   

   Komt zo maar aanzeilen.
   
   
  Dit prachtige Franse sloepje kwam zo maar aanzeilen Foto dhr. Leen van der Mark

   
  Sloependak;  foto dhr Leen van der Mark

  Door u ingezonden in het forum, artikelen of foto's 

  - U kunt in het forum uw berichten kwijt in drie rubrieken: "Oproepjes", "Marktplaats" of de "Ideeënbus".
  - Voor het jaar 2017 is er de evenementen kalender. http://www.watersportevenementenkalender.nl/ 
  - Sloep.org heeft haar kleine en onvolledige sloepenregister op de site gezet. register
  - Sloeproeien heeft een historisch roeiverhaal. 
  - Een artikel laat sloepmodellen zien, welke het Maritiem Museum Rotterdam in haar archief heeft. Titel:Sloepmodellen
  - In de galerij staan zeilsloepen, ook zeilende;uw zeilsloep kan er ook bij; heeft u een mooie foto? Bericht  naar sloep.org.
  - In de galerij kan men het verschil per motorsloep zien en toch is de sloep herkenbaar.
  - Prachtige opnames van geroeide reddingssloepen in de galerij.

   
  - Het museum Koninklijke Rotterdamse LLoyd presenteerde in november een gerestaureerde sloep welke vermoedelijk afkomstig is van het KRL-schip Modjokerto. Zie het artikel in Sloep.org
   

  Belangrijk? (oktober 2017)

  - Er varen monumentale reddingsloepen op Nederlandse wateren. Er zijn boten bij, welke de titel varend monument/ erfgoed verdienen. Er bestaat geen stichting tot behoud van (ex-)reddingssloepen. Indien u meent, dat uw ex-reddingssloep bij de varende monumenten zou thuishoren, dan kunt u informatie, of toelating aanvragen bij de Federatie Oude Nederlandse Vaartuigen (FONV). Er bestaat ook een gedeeltelijke toelating. (romp).
  - Om  sloepen te redden waarvan men afstand wil doen, zou een plek kunnen bestaan voor tijdelijke opslag.  
  - Er is behoefte aan een vereniging tot behoud van ex-reddingssloepen; indien er personen zijn die zulk een bestuur willen vormen biedt Sloep.org pr-ondersteuning aan.

   
  Permafrost  op South Georgië ("nabij zuidpool"), bij deze temperatuur zijn de houtschimmels inactief.

      ex-coastersloepje in Donegal, Ierland (Foto Heleen v. d. Mark)

  De eerste Sloep ligt op South Georgia, waar ontdekkingsreiziger en sloepzeiler Ernest Shackleton is begraven. In 2012 is deze reis zo getrouw mogelijk nagebootst.  Zou u het leuk vinden om kennis te hebben van het werken met deze traditionele instrumenten. Er zijn daarover niet al te dure boekjes te koop.

  Mysterieus schip onder ruïnes 9/11 blijkt Hollandse sloep uit 18de eeuw
  Door: Thomas van der Kolk− 31/07/14, 10:29

  http://static2.volkskrant.nl/static/photo/2014/5/4/9/20140731102553/media_xl_2404569.jpg ©
  afp. 15 juli 2010: het schip wordt uitgegraven onder de resten van het WTC.

  Een schip dat in 2010 werd ontdekt onder de ruïnes van het World Trade Center in New York blijkt een riviersloep te zijn uit de jaren '70 van de achttiende eeuw, gemaakt naar Nederlands voorbeeld. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Columbia vandaag bekendgemaakt.

           .@LamontEarth scientists trace World Trade Center ship to colonial Philadelphia
  http://t.co/SVSlKbE9Qypic.twitter.com/cyUEs2PEAn

  — Columbia University (@Columbia) Tue Jul 29 00:00:00 MEST 2014

  Het enorme houten schip werd vier jaar geleden ontdekt tijdens werkzaamheden op Ground Zero, de plek van de in 2001 door terroristen neergehaalde wolkenkrabbers. De werkzaamheden werden enkele weken stilgelegd om het schip zo snel mogelijk uit te graven, schrijft Business Insider, zodat het niet te lang aan de open lucht blootgesteld zou worden. Het schip werd eerst naar een laboratorium in Maryland overgebracht, om later op de Universiteit van Columbia nader te worden bestudeerd.

  Philadelphia
  Bestudering van de jaarringen in het hout heeft nu uitgewezen dat het hout van het schip afkomstig is van Amerikaanse witte eiken, die rond het jaar 1773 werden gekapt in de buurt van Philadelphia. Het schip werd geïdentificeerd als een zogenoemde 'Hudson River Sloop', een van oorsprong Nederlandse boot die speciaal werd gemaakt om door ondiepe en rotsachtige wateren te kunnen navigeren, aldus Mashable.

  Het schip is vermoedelijk twintig tot dertig jaar in dienst geweest alvorens het een stratenblok ten westen van Greenwich Street definitief werd afgemeerd. Uiteindelijk verdween het schip onder de grond toen Manhattan werd uitgebreid. Of het schip per ongeluk of expres werd begraven is niet duidelijk. In het jaar 1818 is het schip waarschijnlijk compleet verdwenen, om pas na de terroristische aanslagen van 2001 weer op te duiken. Doordat de grond veel klei bevat, is het schip goed bewaard gebleven in een zuurstofvrije omgeving.

  Het schip is niet het enige artefact dat is opgedoken onder het World Trade Center. Eerder werden onder meer keramische borden, flessen en schoenen gevonden. Maar met behulp van het schip hebben de onderzoekers een beter beeld gekregen van de periode waar deze voorwerpen hun oorsprong vonden.

  Met vriendelijke groet,

  Marcel Kroon

   

  Afdrukken E-mail