Zaterdag 19 juni 2010
Gesponsorde roeitocht voor een goed doel
De stichting “Roeisloep Stad Kampen” roeide in een dag de hele IJssel af. Een gladde start met mooie foto's. Het slechte weer en het ruwe water tijdens het laatste deel van de reis  maakten het extra zwaar. Dit heeft  de roeiers niet weerhouden om de tocht te volbrengen. (Zie ook youtube.com)
Zo even na zessen in de morgen is het waterlandschap zo mooi; alsof er nog niet aan is geknoeid. Met een kleurig zonnetje varen wij in de vroege morgen per sloep stroomopwaarts. Bestemming is de Arnhemse haven. Daar wacht ons een ontmoeting met het roeiteam van de sloep “Stad Kampen”. Zij gaan in één dag de IJssel af roeien; een tocht van 125 km. Ruim elf uur roeien is geen klein tochtje. In Arnhem worden we uitgenodigd om aan het begeleidingsschip Salut vast te maken. De sloep, met haar riemen netjes onder een borging, ligt te wachten op 12 (plus 2 reserve) sterke mannen en de stuurman om het bijna 10 meter lange vaartuig de IJssel af te roeien

.c 16.jpg - 497.93 Kb c 11.jpg - 317.31 Kb Vertrek uit Arnhem

Zij roeien voor de actie “Spieren voor Spieren”. Eigenlijk gezonde spieren voor zieke kinderspieren. Na tien minuten toetert op de kade de bus, dat de roeiers zijn aangekomen. Hierna gaat alles in een stroomversnelling. Een stel stevige mannen komt de steiger opgelopen. We begroeten elkaar; begeleiding en proviand blijven op de Salut en de roeiers gaan bijna direct aan boord van hun sloep de Stad Kampen. De sloep wordt nog even gelensd. De motorboot start en de sloep wordt aangehaakt; ze verlaten onmiddellijk de haven.

c 7.jpg - 338.99 Kb

Op de rivier gekomen geeft de “Salut”  flink gas en laat haar ware aard zien; een (ex-)Rijkspolitieboot, die nog flink kracht in de schroeven heeft. Wij, met onze sloep kunnen hen niet bijhouden, maar wij varen zodanig langs de wal, dat we eerder bij de IJsselkop zijn.

c 5.jpg - 256.14 Kb

Hier is de "Stad Kampen" aan de start van de tocht; ze heeft zojuist de boerderij opde IJsselkop gepasseerd. 

c 3.jpg - 169.00 Kb

En zo hebben wij de prachtige grote sloep in actie bovenaan de IJssel uitgeleide gedaan.

c 2.jpg - 192.00 Kb 

De snelheid van de sloep over water op dit moment schat ik op ongeveer 9 kilometer per uur.

c 1.jpg - 314.61 Kb Goede reis “Stad Kampen”.

De foto’s zijn van Willem Bech uit Oosterbeek.

Reactie van de roeiers na de tocht
Hoi Eduard,
We vonden het super, dat jullie ons uitgeleide hebben gedaan. Het is uiteindelijk een loodzware tocht geworden, vanwege de buien en de windvlagen die daarmee gepaard gingen. Maar we hebben het gehaald en de zware omstandigheden maken de overwinning alleen maar mooier.
Groet, 
Martin kuiter 

http://www.destentor.nl/regio/kampen/6862459/Steuren-van-staal-redden-het.ece
De tocht heeft voor kinderen met spierziekten bijna € 5000,- opgehaald.
Kijk voor filmpje op http://www.youtube.com/watch?v=FW7AknRjLcw

please publish modules in offcanvas module position