Het werfplaatje van de werksloep

Piet Bouhuijs and RD3Werksloep Bouhuis onderwaterschip

de heer Bouhuijs op zijn spiegelsloep

Bouhuijs spiegelsloep

De werf van Bouhuijs in Durgerdam was een van de kleinere werven voor sloepen. Aanvankelijk liepen er boten voor de boeren in Waterland van de helling en soms een jachtje. Vooral in de jaren na de oorlog werden er veel sloepen voor de koopvaardij gemaakt. Piet Bouhuijs, geboren in 1938, kwam na de lagere school in het bedrijf en leerde bij zijn vader het vak. Later volgde hij ’s avonds op de MTS de scheepsbouwopleiding. Daar leerde hij onder andere scheepstekenen. Toen de stroom opdrachten voor sloepen steeds meer opdroogde, schakelde Piet, zijn vader was inmiddels overleden, over op de bouw van overnaadse jachten, onder andere Scandinavische Volksboten.
Voor veel nieuwe koopvaardijschepen moesten er in de jaren vijftig naast de standaard reddingsloepen tenminste een motorsloep worden geleverd. Lieten vroeger kapiteins en officieren zich naar de wal roeien, na de oorlog werd hiervoor de motorsloep gebruikt. Daarnaast moest de motorsloep in staat zijn om de reddingsloepen van een schip in nood weg te slepen. Deze boten werden ook gebruikt voor het uitbrengen van trossen. Piet noemt het een werksloep.


Goed te zien is de verhoogde kielbalk en de mooie lijnen van de sloep.

Naar het model van zo’n motorsloep bouwde hij in 2006 voor zichzelf een boot met als aandrijving een kleine Sabb diesel die hij nog in de werkplaats had staan. Zulke motoren werden ook vroeger ingebouwd. De sloep werd van mahonie gebouwd met ingebogen en koper geklonken eiken gangen. De boot werd voorzien van een kajuit met twee kooien en een lage stuurhut waarin ook een simpel keukentje was geplaatst. Er kon zowel binnen als buiten worden gestuurd; binnen met een stuurwiel en buiten met een helmstok. Piet had er een wat diepere kielbalk onder gemaakt, zodat er ook met de boot gezeild kon worden. In feite was het een kleine motorsailer. De boot was geschikt voor het varen op het water van het Markermeer.
Nadat hij de motorsloep had gebouwd maakte Piet voor zichzelf ook nog een zeilvlet. Ik mocht de sloep overnemen. De Sabb heb ik vervangen door een tweecilinder Solé en ik heb een paar mooie tochten met de sloep gemaakt. Inmiddels heeft het fraaie scheepje een nieuwe eigenaar in Weesp.
Piet is inmiddels alweer een paar jaar gestopt met de werf in Durgerdam.

Anton Wegman