Actualiteiten

 • Hits: 12720
 •  

  Duitse TV zoekt een kleine sloep voor slechts enkele uren te huur. 

  Er is een vergoeding beschikbaar van 300 euro voor de persoon die ons zijn of haar bootje kan lenen. De opnames duren een paar uur en het bootje hoeft niet te varen (dat is nieuwe informatie die ik vandaag kreeg). Wat we gaan filmen is hoe twee vissers (acteurs) het bootje uit het zeewater slepen, het strand op. Vervolgens springen ze eruit en rennen ze weg. De boot wordt vastgehouden door een persoon (of twee) in het water (die niet gefilmd wordt).

  Het voorbeeld dat ik al eerder meestuurde is nog steeds ons ideale bootje voor de opnames, maar het gaat dus vooral om een sloep/zeilsloep die er oud uitziet (het bootje moet niet misstaan in een filmscène uit de 19e eeuw...). Een klein, tweepersoons sloepje is groot genoeg.

  We filmen op het strand van Kijkduin, ter hoogte van het 'Stille Strand'.

  Hier nog een keer de voorbeeldfoto: de.wikipedia.org/wiki/Schaluppe#/media/F...ter_12-5_segelnd.jpg
  > Groet,
  > Annemieke Ruggenberg
  > 0641554183

   


  U ook?


  Bent u wel eens met grote minachting gepasseerd door een groot vrachtschip, zodat u wit werd van schrik? Of dat een 11 meter speedkruiser op volle snelheid u op 5 meter passeerde, waarvan de lieden in de cockpit (vermoedelijk) achter het zonwerende glas genoten van de schrik, welke hun golven bij de gasten in uw boot veroorzaakte? Dat heeft bijna ieder wel eens ervaren. Is daar wat tegen te doen? Ja en eigenlijk nee. Na het incident herstelt u zich wel, maar dan is de boosdoener al verdwenen. Heeft u toch kans gezien om de registratie van het schip te onthouden, dan kunt u er niet veel mee, maar wel iets. De schipper van het vrachtschip houdt er niet van, wanneer een klacht over hem bij de rederij binnenkomt. De klacht over de speedkruiser zou ik deponeren bij de rijkspolitie te water. Want ook deze snelle bestuurders blijven liever anoniem. In de vaarreglementen staat de hoofdregel, artikel 1.04 van het BPR en 6.20 van het RPR. In de regels worden goede zeemanschap genoemd en ook, dat men zijn/haar snelheid moet regelen, zodat hinderlijke waterbeweging, waardoor schade zou kunnen veroorzaakt worden vermeden.

   


  Volvo Ocean Race 2017-2018

  Net als velen van u heeft ook de redactie van sloep.org de Volvo Ocean race van etappe naar etappe gevolgd. De zeilers gaven bij de interviews goede informatie en de gemaakte filmpjes bij het zeilen lieten goed zien, dat deelnemen aan zo een wedstrijd met veel ontberingen gepaard gaat. Dit soort zeilerij is slechts voor enkelen onder ons weggelegd.

  Het verlies van een opvarende bij wind 8 beaufort is een vreselijk verlies.
  Het zeilschip Sub Hung/ Scallyway heeft die donderdag 29 maart heel lang gezocht naar John Fisher, welke over boord is geslagen, hij bleek onvindbaar.
  Redactie weet uit ervaring, dat wanneer men bij deze windkracht een doos van een kubieke meter in het water gooit, dat hij binnen aantal seconden onzichtbaar klein is geworden.
  Dan zijn er naast hoge golven, ook nog de stroming en de wind. John is niet teruggevonden.
  Welke veiligheidsmiddelen hij droeg, is niet bekend. John kreeg ver van huis een zeemansgraf.
  Ook voor de overige opvarenden van de 7 zeilschepen was dit een vreselijk drama.
  De andere deelnemende schepen lagen honderden mijlen verwijderd van het ongeval.

  Tussen de etappes was er een compleet wal-team, welke zowel de bemanning als de schepen oplapte, zodat mens en materiaal hierna weer klaar waren voor de volgende trip. Kaap Hoorn was ook voor deze zeilers een aan te merken moment om die te nemen.

  Redactie heeft helaas de aankomst in Gotenborg gemist.
  De race naar Scheveningen was weer bijzonder spannend.
  Akzo Nobel met Simeon Tienpont en team Brunel met captain Bouwe Becking en Dong Feng (een Frans/Chinese combinatie) streden dicht bij elkaar om de eindoverwinning.
  De Chinezen waren in de middeleeuwen al goede zeevaarders. Nu bleek Dong Feng een slimme navigator te hebben, welke er voor zorgde, dat van de drie schepen met evenveel wedstrijdpunten, Dong Feng 30 mijl achterstand inhaalde en als eerste in Scheveningen liet finishen.
  Bemanningslid Carolijn Brouwer finishte als eerste winnende vrouw aan boord en liet dat al op grote afstand enthousiast zien. Proficiat Carolijn; vrouwen kunnen ook goed zeilen.
  Na het zeilen strijken werd aan de captain vrij snel een grote glimmende beker overhandigd. In de reportage heb ik niet gezien, dat nummers twee en drie al waren gemeerd en aanwezig waren bij het uitreiken van de trofee, zoals het gebruikelijk is in andere grote wedstijd-evenementen. Later was iedereen wel aanwezig op het feestpodium.

   Verder heeft de Volvo Ocean race mijzelf en vele anderen een groot plezier gedaan; vooral doordat wij zoveel konden meekijken. Grote dank aan allen, die dit mogelijk maakten.

  Eduard


    Augustus 2017

   Leen van der Mark was in Wissant net voorbij Calais.
  Een werfje waar de lokale zgn. flobarts gebouwd/gerestaureerd worden. Een kleine visserssloep al eeuwenlang gebruikt op deze kusten tussen de Kapen van Gris Nez en Blanc Nez. (Nauw van Calais).  

   


  Bijzondere sloep

   

  Een (sloep)reddingsboot weer in volle glorie Deze foto kwam van Leo Cusell.

  Dr. Ir. S.L. LOUWES, Historische reddingboot, Eierland klasse

  Bouwjaar 1959
  Bouwwerf Gebr. Taat te Katwijk
  Opdrachtgever Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandse Reddingmaatschappij (KNZHRM)
  Loa 10.33 x Boa 3.15 x D 0.60 meter
  Motor nog origineel Perkins 6 cilinders (P6m 65 pk) snelheid 7.6 knoop
  In dienst tot 1994 op station Zandvoort
  Thuishaven Lauwersoog

    LOUWES, Stephanus Louwe (1889-1953)

  S.L. Louwes was een nuchter landbouwdeskundige met een groot organisatietalent, initiatieven nemend waar de situatie die nodig maakten. In de zeer moeilijke oorlogsjaren getuigde hij te beschikken over grote moed zonder roekeloosheid, vasthoudendheid zonder starheid en ten slotte over een sterke vaderlandsgezindheid.


    Uw Vaarbewijs

  Toen ik er achter kwam, dat mijn vaarbewijs een maand was verlopen, meende ik dat informatie over vaarbewijzen wellicht ook voor u van nut zijn.

  Verlengen (afgeschaft)

  Per 1 juli 2014 is de verplichte verlenging van het vaarbewijs op 70-jarige leeftijd wettelijk afgeschaft. Ook het daarna elke 5 jaar opnieuw verlengen van het vaarbewijs is niet langer meer nodig. Met deze wetswijziging is het Klein Vaarbewijs en het Groot Pleziervaartbewijs dus onbeperkt geldig geworden. Dit geldt ook voor alle bestaande vaarbewijzen die voor 1 juli 2014 zijn afgegeven en nog een vervaldatum op het vaarbewijs hebben. Lees meer.


  Collectief behoud zeilende sloepen

  De heer Leo Cusell heeft een plan gemaakt tot behoud van zeilende sloepen.

  Hier bij stel ik U, voor  het  COLLECTIEF BEHOUD ZEILSLOEPEN. (i.o.)  Deze organisatie is ten doel dat op heden geen organisatie is, welke het opneemt voor diversen doeleinden ten gunste van zeilsloepen.
  Ook op heden zijn er veel van deze sloepen al van vergevorderde leeftijd, uiteenlopende karakters en eigenschappen, ook van historische waarden.Maar omdat deze schepen ook extra aandacht vragen wat onderhoud aangaat wordt er naar gestreefd om meer contacten te verkrijgen met sloep eigenaren.
  ook om het bij houden van de historie achtergrond en de verhalen die er achter schuil gaan.het zijn immers schepen en geen jachten. er wordt niet mee gezeild maar gevaren. Het zijn noestige stoere schepen zonder franje maar vaak mooi door eenvoud en vorm.
  het zijn voormalige reddingssloepen die gebouwd zijn om in de zwaarste en moeilijkste omstandigheden moesten varen en opereren, ook om diversen multifunctionele werkzaamheden. om dat in het verleden havens moeilijk te bereiken waren voor het moederschip van deze sloepen.
  ook wordt er daar om naar gestreefd om zo veel mogelijk deze schepen in stand te houden. Om zo veel mogelijk bestanden en eigenaren van deze schepen te verzamelen. Zo als b.v. uitwisselen van ervaring van restauraties en onderhoud. verzamelen foto's.
  en bouwtekeningen, en het houden van bijeenkomsten en kennismakingen ter bevordering van contacten en uitwisselingen. voor geïnteresseerde en liefhebbers, stel ik voor om met mij contact op te nemen.
  ter bevordering en het uitbouwen van deze organisatie in oprichting. LEO CUSELL.  ( zeilsloep. BOERNEO.)  telefoon:  06 - 53 755 181. E-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. per postje adres: SINT MARTINUS STRAAT 213A. 2671 GK. NAALDWIJK. 0174-247512.  06 -53755181.


   

  Een zomers tafereel in de museumhaven van Zierikzee (Leo Cusell)


  Goed nieuws

  Vorig jaar heeft Sloep.org melding gemaakt, dat iemand zijn kleine sloep (Blaak 17 ft) niet kon verzorgen en niemand was bereid om haar over te nemen. u heb ik goed nieuws.Claudia Verhoeven uit Amsterdam zoekt een in redelijke staat verkerend opknap sloepje van ongeveer dezelfde grootte.

  Loggersloep 

  De Sch. 199 is een logger sloep, werd gefotografeerd in Burghsluis in Zeeland (foto L. van der Mark)
   
   
  Met deze van origine Scheveningse logger sloep werd vroeger daadwerkelijk gevist.
  Op de zeevaartschool in Scheveningen werd zo een sloep gebruikt als instructie schip.
  Op deze foto krijgt mijn oom Casper (1e links voor) les in het instructie lokaal. Dat is in ongeveer 1925.
   
   
   

   Komt zo maar aanzeilen.
   
   
  Dit prachtige Franse sloepje kwam zo maar aanzeilen Foto dhr. Leen van der Mark

   
  Sloependak;  foto dhr Leen van der Mark

  Door u ingezonden in het forum, artikelen of foto's 

  - U kunt in het forum uw berichten kwijt in drie rubrieken: "Oproepjes", "Marktplaats" of de "Ideeënbus".
  - Voor het jaar 2017 is er de evenementen kalender. http://www.watersportevenementenkalender.nl/ 
  - Sloep.org heeft haar kleine en onvolledige sloepenregister op de site gezet. register
  - Sloeproeien heeft een historisch roeiverhaal. 
  - Een artikel laat sloepmodellen zien, welke het Maritiem Museum Rotterdam in haar archief heeft. Titel:Sloepmodellen
  - In de galerij staan zeilsloepen, ook zeilende;uw zeilsloep kan er ook bij; heeft u een mooie foto? Bericht  naar sloep.org.
  - In de galerij kan men het verschil per motorsloep zien en toch is de sloep herkenbaar.
  - Prachtige opnames van geroeide reddingssloepen in de galerij.

   
  - Het museum Koninklijke Rotterdamse LLoyd presenteerde in november een gerestaureerde sloep welke vermoedelijk afkomstig is van het KRL-schip Modjokerto. Zie het artikel in Sloep.org
   

  Belangrijk? (oktober 2017)

  - Er varen monumentale reddingsloepen op Nederlandse wateren. Er zijn boten bij, welke de titel varend monument/ erfgoed verdienen. Er bestaat geen stichting tot behoud van (ex-)reddingssloepen. Indien u meent, dat uw ex-reddingssloep bij de varende monumenten zou thuishoren, dan kunt u informatie, of toelating aanvragen bij de Federatie Oude Nederlandse Vaartuigen (FONV). Er bestaat ook een gedeeltelijke toelating. (romp).
  - Om  sloepen te redden waarvan men afstand wil doen, zou een plek kunnen bestaan voor tijdelijke opslag.  
  - Er is behoefte aan een vereniging tot behoud van ex-reddingssloepen; indien er personen zijn die zulk een bestuur willen vormen biedt Sloep.org pr-ondersteuning aan.

   
  Permafrost  op South Georgië ("nabij zuidpool"), bij deze temperatuur zijn de houtschimmels inactief.

      
  ex-coastersloepje in Donegal, Ierland (Foto Heleen v. d. Mark)

  De eerste Sloep ligt op South Georgia, waar ontdekkingsreiziger en sloepzeiler Ernest Shackleton is begraven. In 2012 is deze reis zo getrouw mogelijk nagebootst.  Zou u het leuk vinden om kennis te hebben van het werken met deze traditionele instrumenten. Er zijn daarover niet al te dure boekjes te koop.

  Mysterieus schip onder ruïnes 9/11 blijkt Hollandse sloep uit 18de eeuw
  Door: Thomas van der Kolk− 31/07/14, 10:29

  http://static2.volkskrant.nl/static/photo/2014/5/4/9/20140731102553/media_xl_2404569.jpg ©
  afp. 15 juli 2010: het schip wordt uitgegraven onder de resten van het WTC.

  Een schip dat in 2010 werd ontdekt onder de ruïnes van het World Trade Center in New York blijkt een riviersloep te zijn uit de jaren '70 van de achttiende eeuw, gemaakt naar Nederlands voorbeeld. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Columbia vandaag bekendgemaakt.

           .@LamontEarth scientists trace World Trade Center ship to colonial Philadelphia
  http://t.co/SVSlKbE9Qypic.twitter.com/cyUEs2PEAn

  — Columbia University (@Columbia) Tue Jul 29 00:00:00 MEST 2014

  Het enorme houten schip werd vier jaar geleden ontdekt tijdens werkzaamheden op Ground Zero, de plek van de in 2001 door terroristen neergehaalde wolkenkrabbers. De werkzaamheden werden enkele weken stilgelegd om het schip zo snel mogelijk uit te graven, schrijft Business Insider, zodat het niet te lang aan de open lucht blootgesteld zou worden. Het schip werd eerst naar een laboratorium in Maryland overgebracht, om later op de Universiteit van Columbia nader te worden bestudeerd.

  Philadelphia
  Bestudering van de jaarringen in het hout heeft nu uitgewezen dat het hout van het schip afkomstig is van Amerikaanse witte eiken, die rond het jaar 1773 werden gekapt in de buurt van Philadelphia. Het schip werd geïdentificeerd als een zogenoemde 'Hudson River Sloop', een van oorsprong Nederlandse boot die speciaal werd gemaakt om door ondiepe en rotsachtige wateren te kunnen navigeren, aldus Mashable.

  Het schip is vermoedelijk twintig tot dertig jaar in dienst geweest alvorens het een stratenblok ten westen van Greenwich Street definitief werd afgemeerd. Uiteindelijk verdween het schip onder de grond toen Manhattan werd uitgebreid. Of het schip per ongeluk of expres werd begraven is niet duidelijk. In het jaar 1818 is het schip waarschijnlijk compleet verdwenen, om pas na de terroristische aanslagen van 2001 weer op te duiken. Doordat de grond veel klei bevat, is het schip goed bewaard gebleven in een zuurstofvrije omgeving.

  Het schip is niet het enige artefact dat is opgedoken onder het World Trade Center. Eerder werden onder meer keramische borden, flessen en schoenen gevonden. Maar met behulp van het schip hebben de onderzoekers een beter beeld gekregen van de periode waar deze voorwerpen hun oorsprong vonden.

  Met vriendelijke groet,

  Marcel Kroon

   

   

   

  Afdrukken E-mail