Zeilsloep Sylnocht, bekroond ontwerp

 • Hits: 23779
 •  Sylnocht

  Ook de "Sylnocht" van G. Terpstra is een door ANWB/KVNWV bekroond ontwerp van een zeilsloep. Enkele gegevens: Lengte owl ong. 8,40 meter; zeiloppervlak 40,7 M2; te weten grootzeil 25 M2, fokke-zeil 9,7 M2 en kluiver 6 M2

  Zeilsloep Sylnocht is het eerste ontwerp van G. Terpstra en het maakt het allerminst die indruk. Het is een ontwerp dat gericht is op de eisen van het binnenwater. Een plan, dat van alle kanten is doorgedacht met als uitgangspunt vier ruime slaapplaatsen, in dit geval voorin twee en in de kajuit twee, wat het voordeel heeft, dat men de kinderen ter kooi kan laten gaan terwijl de ouders in de kajuit hiervoor niet storend zijn. Wel moet ook in dit ontwerp worden opgepast met de benodigde lengte voor goed slapen. 

  sylnogt03.jpg - 39.15 Kb    sylnocht.jpg - 126.65 Kb

   

   

  De inrichting komt in grote trekken overeen met de Sinbad van A. Volker; het emmercloset betekent een belangrijke ruimtebesparing en is niet bezwaarlijk. De gewonnen ruimte, de mindere kosten en het wegvallen van de complicaties, die zich bij pomptoiletten kunnen voordoen, wegen ruim op tegen de nadelen. De kajuitopbouw toont geen extra verhoging en doet het op een sloep goed. Voor het licht in de kajuit is het echter niet nodig om aan weerskanten vijf lichtopeningen te en een koekoek op het dek aan te brengen. Ik zou vier raampjes en geen koekoek willen aanraden, daar zowel licht als ventilatie voldoende zullen als wij tevens het vooronderluik en het kajuitluik hiervoor nuttig maken. De rugleuningen van de kajuitbank kunnen wat meer naar het midden van het schip worden geplaatst. De zithoogte zal hierdoor verbeteren.

  sylnogt02.jpg - 49.37 Kb

  Indien geen motor wordt geplaatst, verdient het de voorkeur de watertank onder in het schip te brengen. Het zwaartepunt en de temperatuur van het water zullen hierbij winnen.

  sylnogt01.jpg - 28.54 Kb

   Over het zeilplan heb ik de volgende opmerkingen. De gaffel kan iets minder steil, de boegspriet moet zo kort mogelijk worden gehouden en men moet overwegen om met een voorzeil te volstaan; namelijk een reefbare fok. Handhaaft men beide voorzeilen, dan zou ik het fokkestag een meter lager aan de mast laten aangrijpen. Tenslotte; de ankerlier heeft men zelden echt nodig en is altijd een sta in de weg. Overweeg het nut en offer voor men tot het aanschaffen overgaat.
  S. de Wit

  Afdrukken E-mail