Trijntje Fop, een statige spiegelsloep

 • Hits: 6604
 •  

   

  Trijntje Fop

  Wie was zij; zoals ik dacht een stoer vissersvrouwtje aan de Zuiderzee? Trijntje fop is een pseudoniem van de bekende puntdichter Kees Stip. Onder deze naam publiceerde deze veelzijdige schrijver een verzameling korte dierenversjes. Zijn "Trijntjes Fop" bestonden veelal uit zes regels en bevatten een grapje of een levenslesje. Kees schreef voor kranten en nog veel meer, ook o.a. teksten voor cabaretier Wim Kan. Kees Stip overleed op 27 juni 2001 en was toen bijna 89 jaar oud.

  In grindgat van de Neder-Rijn

  Naar de pseudoniem van deze puntdichter heeft Ed Gielen, eigenaar van een tweemastspiegelsloep, zijn boot vernoemd. Deze sloep werd in de jaren 1970 opgebouwd door Ed, die toen bloemist was met veel liefde voor zijn vak. De goedkoopste tot de meest kostbare bloemstukken heeft hij, altijd met veel gevoel, voor waarvoor ze werden gebruikt, gecreëerd. Rozen waren zijn favorieten; hij kreeg de bijnaam de rozenkoning van Arnhem. Zijn talent voor vormgeving was ook terug te vinden in zijn sloep een tweemast spiegelsloep met een luikhoofden en geschilderd in harmonische kleuren. Er zat geen lijntje verkeerd. Hij was de eerste penningmeester van onze pas opgerichte watersportvereniging. Enthousiast regelde hij bij activiteiten leuke of lekkere dingen. En was het wat duur, dan vereffende hij het persoonlijk, zodat de kas klopte. Dit leidde tot opbloei van de zojuist gestarte vereniging. Wat hij ten gevolge van zijn werk niet had was tijd. En al spoedig moest hij helaas afhaken als bestuurder en na langere periode besloot hij wegens tijdgebrek de Trijntje Fop te verkopen. Na verkoop kocht hij een eenvoudiger schip terug. Trijntje Fop is al jaren uit ons oog verdwenen en
  Sloep.org vraagt u als lezer of u weet, hoe het Trijntje is vergaan en waar ze nu is. (contact)

  Op weg naar de tewaterlating

  Sloep ligt te wateren

   In de winter op de wal 

  Winter in de bromfiets periode

  Aanleg op het Coevordense meer

  In volle glorie

    Vanuit een Helicopter  heeft de Tijntje Fop op IJsselmeer gespot

  Veel foto's gemaakt door wijlen Willem Bech. Heeft u informatie waar de Trijntje zich nu bevindt of bent u de schipper/eigenaar van deze sloep geef sloep.org een berichtje. (contact).  

  Afdrukken E-mail