Een motorsloep in volle glorie hersteld.

 


In 2014 tijdens een struintocht op Marktplaats, liep ik tegen een casco Verhoef reddingssloep uit 1956 aan. Ze lag in Amsterdam, niet zo heel ver bij ons vandaan. Niet wetende, waar ik aan begon, hebben mijn vrouw en ik de sprong gewaagd en hebben het casco gekocht. Vrij snel daarna hebben we haar op transport naar huis laten komen, waarna er voorzichtig begonnen kon worden aan de heropbouw. Hieronder een verzameling van momenten van de restauratie. 

 
  
  
 

 
 

De verkoopster van de boot kon ons vertellen, dat het een reddingsboot van het schip de Lydia betrof, welke in 1969 te Le Barcarès op het droge getrokken is. De motoren en de reddingsboten zijn er na verloop van tijd vanaf gehaald. Ze heeft daarna op het strand gelegen en een tijdje als bar gediend. Deze informatie heeft ons verder geholpen om de achtergrond van onze boot te kunnen achterhalen. Mijn vrouw en ik werken beiden bij Verhoef, de oorspronkelijke bouwer van de reddingsboten. Met hulp van een collega konden we de gegevens achterhalen. Wij hebben de Verhoef reddingssloep met bouwnummer 5607.De verkoopster van de boot kon ons vertellen, dat het een reddingsboot van het schip de Lydia betrof, welke in 1969 te Le Barcarès op het droge getrokken is. De motoren en de reddingsboten zijn er na verloop van tijd vanaf gehaald. Ze heeft daarna op het strand gelegen en een tijdje als bar gediend. Deze informatie heeft ons verder geholpen om de achtergrond van onze boot te kunnen achterhalen. Mijn vrouw en ik werken beiden bij Verhoef, de oorspronkelijke bouwer van de reddingsboten. Met hulp van een collega konden we de gegevens achterhalen. Wij hebben de Verhoef reddingssloep met bouwnummer 5607.

 

 

    MS. Lydia (voorheen Moonta)

 Hellenic Mediterranean lines uit Griekenland  kocht in 1955 het passagiersschip MV. Moonta en doopte haar om tot Lydia. Ze verbouwden de Lydia, zodat er meer mensen aan boord konden en het als cruise schip kon dienen. MV. Moonta had voorheen 4 sloepen, dit aantal verdubbelde de rederij Hellenic. In 1955 is Verhoef daartoe begonnen met de bouw van 3 roeisloepen en 1 motorsloep. Het gaat om de bouwnummers 5605 t/m 5608 die zijn afgeleverd op 19-1-1956. Tot 1966 bleef Lydia in Griekse handen. In 1967 kocht een Franse partij de Lydia en zij besloten haar op het droge te trekken en er een toeristische attractie/casino van te maken. Tot op heden ligt ze daar nog en is een veel bezocht monument.

 

In 2014 zijn we begonnen met de wederopbouw van de reddingssloep. In oktober 2016 hebben we haar naar Verhoef gevaren, waar ze ooit gebouwd is, en haar daar verder afgebouwd. Bijzondere periode was dat. 6 Juli 2017 was het dan zover… ze ging te water ! 

  

  

Nog niet alles is af, maar ze mag er weer zijn. Nu eerst genieten! We hebben een website gemaakt, waar we alle informatie, die we hebben, delen met mensen, die dit leuk vinden. https://www.moonta.nl/ 
De bedoeling is om volgend jaar naar Le Barcarès (Fr.) te gaan naar de Lydia.  We zijn razend nieuwsgierig naar haar.
Paul & Petra van der Meer,  Vinkeveen 

 Heeft u een aanvulling of tip klik op de link www.sloep.org/contact

De sloep van ss Lombok van SMN

Overbodige Tramwagens en zo ook oude reddingssloepen werden vroeger in de brand gestoken.

ss. Lombok

Eigenaar LLoyds Kerstholtsloep KRL 1Z4 wil meer weten

Onweer op het water: wat te doen?

HIS onweer op zee

Zelf vond ik onweer op groot water heel onprettig; het lijkt allemaal vlak bij je in te slaan; afstanden zijn moeilijk te schatten. Wat kan je het beste doen? 

Met de sloep op de rivier

Rivierzeilen is anders dan op ruim water. Er is stroming. Er is doorgaande scheepvaart van allerlei vaartuigen.

Niet vrij-varende veerponten kunnen gevaarlijk zijn

Ode aan hospitaalkerkschip "de Hoop" PHKS


Onze grote vissersvloot

Deze werd begeleid door een christelijk hospitaalschip, welke allerlei hulp verleende.

Een Verhoef sloep van ms. Moonta

 Een motorsloep in volle glorie hersteld.

Houtsoorten

 Er zijn vele duizenden bekende houtsoorten.

Schelvispekel, tocht over het wad