Registratie Nederlandse Reddingssloepen

 • Hits: 28242
 •     

  Registratie van Nederlandse en soms andere reddingboten
  Zoeken naar de voorgeschiedenis van uw sloep. Veel eigenaren van ex-reddingsloepen willen die van hun boot kennen. De kortste weg is de vorige eigenaar en wanneer deze het niet weet; hij kent degene van wie hij de boot heeft gekocht. In dit artikel verzamelt Sloep.org een instroom van gegevens over sloepen en probeert hiermee te helpen zoeken en soms met succes. Helaas is nog veel kennis hierover verborgen.
  Gelukkig dragen enkele lezers hun steentje bij om de inhoud van dit artikel aan te vullen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

  Opdracht en bouw
  Veel eigenaren van Nederlandse sloepen zijn benieuwd waar hun boot vandaan komt. Het bouwen van sloepen geschiedde in opdracht.
  Er werd een schip gebouwd, waarvoor bijvoorbeeld 4 sloepen werden besteld van het materiaal, dat men wenste. Gegalvaniseerd ijzer, duurzaam aluminium en hout in vele soorten, maar vooral; teak, mahonie, eiken en grenen. Die werden overal gebouwd door een toeleverancier aan de scheepsbouw. De bouw en inrichting van deze boten moesten voldoen aan de eisen van de schepenwet.  (Sloepen voor de Nederlandse Marine werden op eigen werven gebouwd.)


    
  Toezicht en registratie
  Reddingsloepen werden onder toezicht van de Scheepvaartinspectie gebouwd.
  In het verleden viel de Scheepvaartinspectie onder het directoraat-generaal Goederenvervoer.
  Formeel leverde de bouwer een bouwtekening in met alle gegevens.
  Dan werd de boot gebouwd en kaal aan de Inspectie aangeboden. 
  Wanneer de boot afgebouwd was, dan werd ze te water getest met aan boord een voltallige bemanning en uitrusting aan boord, om te zien of ze aan alle veiligheidseisen voldeed.

  Na goedkeuring werden de gegevens in de voorsteven blijvend aangebracht (ingehakt).
  Welke gegevens:
  A). Het maximum toegestane aantal personen.
  B). De letters van het district van de Scheepvaartinspectie en
  C). Het registernummer van de sloep.
  D). De binnen afmetingen van de sloep: lengte, breedte en de beam.

  Een en ander is afgesproken bij de Internationale Conventie voor beveiliging van mensenlevens op zee (Londen 1960). Verder moet de naam en thuishaven van het schip op de sloep zijn geschilderd. Soms kreeg de werf opdracht om 30 gelijke sloepen te bouwen en mag worden aangenomen, dat in dit geval het schouwen van enkele sloepen zal hebben volstaan. De gegevens van de keuringen en de tekeningen werden opgeslagen in de database van de Inspectie. Elke sloep kreeg dan een uniek nummer in de steven gebeiteld, of gebrand.

  De gegevens opsporen
  Onze oude ex-reddingssloepen hebben al een heel leven en meerdere eigenaren achter de rug. In die keten van eigenaren zit vast wel een kennis, of soms een werf, die de boot heeft opgeknapt. Daar lopen wij veel kans op informatie. Maar we spreken wel over een periode van 50 jaar of meer. Toch heeft menig sloepeigenaar zo de bron met gegevens gevonden.

  Voor het keuren van Nederlandse sloepen zijn drie districten van de Scheepvaartinspectie genoemd. Groningen( SI III of SI 3D of SIG), Amsterdam (SIA) en Rotterdam (SIR).  De codes staan gegraveerd in de voorsteven van de sloep. Soms staan de gegevens in de achtersteven; ik vermoed, omdat men de schuine achtersteven mooier vond als voorsteven.

  Voor een reddingsloep is het keuringsnummer een uniek getal (per district) alleen geldend voor deze sloep. De keuringsnummers hebben ook een relatie met het kalenderjaar. Een sloep met laag nummer is in dat district eerder gekeurd, dan een hoog getal. Voorbeeld: sloepregister: SIA 127= uit 1906 en SIA 2325= uit 1930. Sloep.org heeft een anonieme database opgezet om door middel van overzichten te helpen zoeken naar het verleden van sloepen. Het Maritiem Museum Rotterdam helpt ook mee.  Er zijn van sloepen zoveel mogelijk gegevens nodig. Die gegevens liggen bij u eigenaar van een sloep. Het zou toch mooi zijn, wanneer alle varende sloepen in een database zouden staan. Daarvoor zijn geen persoonsgegevens nodig. Stuur ze op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Voorbeeld van een stukje database.

  Rederij nr. District Keuring lengte Breedte Holte aant. Pers. Materiaal  Huid Kajuit Zeilend Motorsl. Locatie Varend Werf M-schip b-jaar Naam/kenteken     Inhoud
  SMN   S IIID 2582 7,44 2,38 0,94 32 teak overn. x x     x Kerstholt Batu 1957  Theodoor      
  SMN   S IIID   7,44 2,38 0,94 32 teak overn. x       x Kerstholt Batu 1957  Lotte        
  SMN   S IIID   7,44 2,38 0,94 32 teak overn. x       x Kerstholt Batu 1957  Terhorne        


  Registratie uitbesteed
  De schepenwet, rederijen, bouwers en de inspecties hebben sloepen behandeld als een veiligheidsmiddel en niet als een schip. Vandaar, dat de registratie van veiligheidsmiddelen van een bepaald schip bij verlies of sloop niet van groot belang werd geacht. Per 1 juli 2001 is Scheepvaartinspectie ingedeeld onder de naam Divisie Scheepvaart bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat.
  De taken van deze Inspectie zijn verschoven naar handhaving; terwijl de keuringen en certificaten werden uitbesteed aan Klassenbureaus.

  Wat zijn de gevolgen.
  De klassenbureaus zullen, wat de sloepen betreft, de lopende administratie hebben gekregen. Onder de titel van “Het Register der Scheepvaartinspectie” zou de Inspectie haar oude database in 2001 hebben overgedragen aan het Nationaal Archief. Daarin zouden zich ook de gegevens van keuringen en tekeningen van reddingssloepen bevinden. Deze gegevens zijn niet digitaal benaderbaar. Het adres is: Nationaal Archief, Prins Willem-Alexander hof 20, 2595 BE ’s-Gravenhage. 
  Tegenvaller: Het archief heeft kortgeleden gereageerd, dat zij het bovengenoemd register niet kennen en hebben alternatieven verstrekt, maar daar kan ik weinig mee.  Sloep.org komt daar spoedig op terug. Een klein deel van het archief, waaronder wat bouwtekeningen zijn terecht gekomen bij de musea.  

  Opmerking
  Vroeger bleef een schip langer in dienst bij dezelfde rederij, dan heden. Gedurende hun bestaan ondergaan zeeschepen regelmatig allerlei veiligheidskeuringen. Uitgebreide keuringen zijn kostbaar en dit kan de aanleiding zijn om het schip voortijdig te verkopen. In economisch wat mindere perioden daalt de handelswaarde van een schip mee. Dikwijls worden ze opgekocht door landen met lagere normen op het gebied van veiligheid en zeewaardigheid.(goedkope vlag landen). Het schip vaart onder andere naam verder en verdwijnt als het ware uit de Nederlandse administratie. Dit zal het zoeken voor ons niet eenvoudiger maken.

   Er zijn heel veel sloepenbouwers geweest, waarvan een aantal hierin vermeld worden. Enkele sloepenbouwers zijn heden nog actief. En op een goede scheepswerf kan men vandaag nog een overnaadse sloep laten bouwen. Een Noorse sloepenbouwer veranderde in een constructiebedrijf. In sommige sloepen staat ook vermeld wie de opdrachtgever is geweest. SMN betekent Stoomvaart Maatschappij Nederland.


  Opsomming registratie gegevens.
  Hierbij staan ook schepen bij, waarvan de rederij of het moederschip bekend is.
  Overnaadse teakhouten sloep 9,30 X 3,10 meter. Inscriptie SIR No 2776, 63 pers.
  Stalen geklonken kajuitsloep 8,0 X2,8X 1,16 meter; inscriptie 1565 CBM 55 pers.
  Zeilsloep Roggebot: Diagonaal gebouwde teakhouten sloep 9,0 X 3 meter. (ex-Johan van Oldenbarnevelt)
  Teakhouten sloep van de SS Venezuela(1906) afmetingen 8.00x2.60; Inscriptie SIA 127 45 pers.

  Bijzonderheid: VDPS in een cirkel. 
  Sloep afmetingen 7.40X2.30X0.80; Inscriptie S.I.A.  3130 32 personen.
  “Borneo” van SMN Afmetingen 9.40X3.00X* -S.I.A. Deze sloep komt ook van SS Borneo.
  Stalen sloep met koperen plaatje afm. 8.60X2.70X0.7. Inscriptie S.I.A. 2255 58 personen.
  Teakhouten Sloep; Inscriptie  SMN 154-S.I.A 1597-44 personen-8.30X2.30X1.01.
  Sloep; Inscriptie -SI IIID 2005 25 personen.
  Spiegelsloep . Inscriptie S.5 en CO 040 zou staan voor Callantsoog, afmetingen 6.70X2.00, 21 pers
  (Is een extra nummer door de visserij aangebracht).
  Polyester sloep; Registratienummer 130 205 105 2085
  ex-Marine sloep Bestevaer Inscriptie A. B3, No 153
  Diagonaalgebouwde sloep W. de Vries Lentsch 1930 afmetingen 9.00X3.00
  -Onbekend:Geklonken aluminium sloep Noorse werf Fjellstrand bouwj. 1963 afm. 5.60X2.00
  -Onbekend: Stalen overnaadse sloep 7.75X2.65 kapiteinssloep van de walrus?
  -Onbekend marinesloep Jan van Galen 1939
  -Onbekend -SMN 6, 52 pers. voorheen motorsloep, nu zeiler.
  De afmetingen van de sloepen zijn binnenwaartse maten.

  Reactie van schipper SMN 6 :
  De verdere geschiedenis van mijn sloep is moeilijker dan gedacht.
  Zij is in ieder geval van oorsprong een motorsloep, gezien het schroefas-houten-blok, wat in de romp zit. In den Helder zijn alleen gegevens van sloepen voor de Koninklijke Nederlandse Marine gebouwd; dus niet die van schepen, welke ingehuurd zijn geweest.
  Wel heb ik achterhaald, dat de teakhouten sloepen van de "Zuiderkruis", waar de mijne er één van moet zijn, in Nederland zijn gebouwd. De oorspronkelijke (Amerikaanse) sloepen waren staal geklonken. De bouwer van mijn sloep moet ergens in de buurt van Ridderkerk hebben gezeten. Verder ben ik nog niet. Wanneer SMN zou betekenen Stoomvaart Maatschappij Nederland , dan is er wellicht iemand, die kan uitleggen wat SMN 6 en SMN 154 betekent. Is dit een sloepscode of de code van het moederschip en de plaats waar de sloep aan boord zou staan bij?

   

   heer bommel4.jpg - 88.61 Kb Heer Bommel

  “S.I.R. 2779 63 pers.” betekent Scheepvaart Inspectie district Rotterdam, registernummer 2779, maximum toegestane bezetting 63 personen.
  Bijzondere sloepen, welke nog te vinden zijn bij scouting, zeekadetten of particulieren zijn de voormalige marinesloepen. Iedereen heeft wel eens een B2-sloep zien zeilen. Deze boten, voornamelijk bestemd als trainingsboot, werden op “eigen” werven gebouwd en zijn dan ook voorzien van een eigen markering. Zij kennen een werfletter, bouwnummer en een type codering. De zeilsloep Bestevaer, A. B3, No 153. Bij de Koninklijke Marine behoort het omgaan met vergelijkbare sloepen nog altijd in de basis van de opleidingen.

  “Geïmporteerde reddingssloepen”
  Voor oude buitenlandse ex-reddingsboten ligt de zoektocht nog moeilijker.
  Sloepen met een kroontje: Het Engelse kroontje en het Noorse zijn verschillend.

  Identificatieplaat van een Noorse sloep.
  Helaas vindt men bij aluminiumbouwer alles over vliegen. Maar u weet waar hij vandaan komt. Misschien kan men hier navraag doen bij een Noors scheepvaartmuseum.

  identityplate lifeboat 1953 norway.jpg - 1.17 Mb Identificatieplaat Noorse sloep

  engels kroontje.jpg - 207.46 Kb Brits kroontje op staal

  kleine stempels 2.jpg - 9.83 Kb Brits kroontje op hout

  noorse kroontje.jpg - 5.22 Kb Noors kroontje

  Zelf heb ik de naam van het moederschip op mijn sloep gevonden, maar pas vele jaren later heeft een vriend op Google afbeeldingen ontdekt, dat het een Engelse vistrawler was.
  Jongere reddingssloepen(meestal van kunststof), van schepen uit het buitenland worden direct bij de sloper opgekocht en per container of vrachtwagen naar de koper gebracht. Dikwijls dragen zij nog de naam van het schip, waar zij aan boord hebben gestaan. Dan is de oorsprong wat eenvoudiger te achterhalen. Een handige importeur zou zelfs tegen een vergoeding een certificaatje kunnen leveren. Het zou een mooi begin zijn.  Wanneer dan ook wat geschiedenis van dit schip erbij is, dan heeft men het verhaal rond. Het kan wellicht nog verder, maar dat is aan u.

   naam lord will01.jpg - 6.36 Kb

  Bij de oplevering staat de naam van het schip aan de buitenkant op de boot. Zelfs een lettercode kan soms terugleiden naar het moederschip. Veel moeilijker zoeken is het, wanneer de sloep al een heel leven en meerdere eigenaren achter de rug heeft. Dan heeft men medewerking van vorige eigenaren nodig.

  Voorbeeld van gevonden
  Bij de aanschaf stond er op mijn sloep, zowel de scheepsnaam, als een code GY 102. Ik veronderstelde de code van de handelaar; op het terrein stonden veel meer boten. Met de uitgebeitelde letters en cijfers op de voorsteven van de sloep kan ik de oorsprong niet terugvinden. Ik heb gezocht naar een vrachtschip met meer sloepen; geen resultaat. Naam schip Lord Willoughby. Een vriend helpt zoeken en kijkt naar de naam met en zonder “Lord” Google afbeeldingen. Hij vindt een stoomtrawler lord Willoughby en daar hangt mijn sloep aan! Het schip heeft twee visnummers GY-102 en H36. GY-102 heeft ook op de sloep gestaan. Verder is het type schip ST, wat betekent Stoom trawler. Zelf heb ik nooit gedacht, dat het een vissersschip kon zijn. Achteraf blijken er in Engeland 3500 grote trawlers te hebben bestaan, welke op IJsland voeren, om kabeljauw te vangen.
  Hergebruik
  Afgedankte sloepen werden op zee hergebruikt door “kleine” vissers. Dit deed men vroeger in Europa; ook op de Waddenzee (sloepen met zwaarden) en vandaag wordt in Azië gevist met afgedankte sloepen. Lees daarover het artikel van John Greiner.

  54.jpg - 2.55 Mb 

  56.jpg - 2.71 Mb Van Britse afkomst (1952)

  sloepregafbeelding_006.jpg - 2.89 Mb (1953) uit Glasgow en heeft een Nederlands zusterschip

  Reddingboten afkomstig van buitenlandse schepen hebben dezelfde type inscripties als de Nederlandse. De herkomst van de Engelse of Noorse bouwer is minstens even moeilijk op te sporen, ook omdat deze niet meer bestaat, of men is in de jaren ’70 overgegaan op andere materialen en registratie of men maakt andere producten.

  Enkele links:
  Lettercode thuishavens visserij: Code
  Een interessante link over Kerstholt sloepen http://www.zuyderzee.nl/home.html 
  Het Noordelijk Scheepvaart museum: http://www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl/ 
  Verenigd Marine en Koopvaardij Forum http://www.DutchFleet.net/
  Nautische kennisbank= http://vaartips.nl/
  Collectief zoeksysteem van de Nederlandse Maritieme Musea http://www.maritiemdigitaal.nl/
  Voor tekeningen is binnengekomen http://www.Selway-fisher.com
  Verder is er van marine-sloepen een historisch archief en in het scheepvaartmuseum is wat materiaal van andere sloepen.

  Wat kunnen we nog meer doen:

  A). U heeft de geschiedenis van uw sloep hervonden,

  B). u weet betekenis van de inscripties, die u op Sloep.org ziet, of

  C). U zoekt zelf gegevens; Email ons met tekst en/of foto's.

  Hieronder enkele voorbeelden die nog zoekende zijn: S.I.R. No 2779 63 pers, 1565 CBM 55 pers en SMN 6

  Waar o.a. werden/ worden sloepen gebouwd

  Onder District Amsterdam (SIA) vielen de sloepenbouwers:
  Mulder en Rijke, IJmuiden,
  W. de Vries Lentsch in Amsterdam
  De Vries Lentsch "Het Fort" in Nieuwendam.
  De werf van Bouhuijs in Durgerdam. (bestaat nog) 

  District Rotterdam (SIR) :
  As. Bothoff in Slikkerveer
  P. de Hoop in Krimpen a/d Lek.

  scheepswerf Bonn & Mees bouwde van 1888 tot ongeveer1935 sloepen voor K.R.L. en H.A.L.

  District Noord SI 3D, SI IIID of SIG:
  H. Kerstholt in Groningen,
  Abraham Blaak of fa Wed. Blaak en Zonen te Hogezand.
  Gebroeders van Delden in Hoogezand
  Gebroeders Oorburg in Veendam.

  Algemeen:
  De jachtwerf Scherpel in Loosdrecht  bouwt sinds 1930
  Jachtwerf Klaver?

  Buitenland:
  Groot Britannië,
  Duitsland, was de firma Hinrich Oltmann in Motzen a/Weser een bekende en gerenommeerde sloepenbouwer, 19de eeuw tot omstreeks 1950
  Noorwegen, Fjellstrand  (alluminium sloepen)

  Het Maritiem Museum Rotterdam
  17/01/2012          *** UITGEBREIDE PRESENTATIE ***        Pagina 1

  De tekeningen kunnen worden ingezien na afspraak met mijn collega Kees van Putten.  ___________________________________________________________________

  Boek,
  bibliografisch volledig

  Sloops and brigs: an account of the smallest vessels of the Royal Navy during the great wars, 1793 to 1815 / Drawings by Ernest Yelf. [Annapolis, Md.] : Naval Institute Press, [1972]. - 190 p. : ill.  ; 23 cm. 
  Index   ISBN 0870218794   MAG 9 F 15  centrale  beschikbaar

     Boek,
    bibliografisch volledig
    Spritsails and lugsails / [by] John Leather; with drawings by the
    author.  - London [etc.] : Adlard Coles, 1979. - 387 p. : ill.,
    plgr., portr. ; 19 x 26 cm. 

    Met index   ISBN 0229115179   10 B 3 LEAT centrale beschikbaar   boek, bibliografisch volledig

    Handleiding tot den burgerlijken scheepsbouw / [door] F.N. van  Loon.
    Buitenpost: Jansma, 1980. - 143 p. ; 23 cm. + 22 platen in een map (52x40 cm)
    Fotomechanische herdr. van de 1e dr.: Workum : Brandenburgh, 1838
    ISBN 9062723314   Ladekast 23 E LOON I-II   centrale  beschikbaar

    Boek,
    bibliografisch volledig
    East coast vessels: sloops, yawls and ketches / M.H. Jackson ;
    H. Lechner. - Salem, New Hampshire: Ayer Company, 1983. - V, 184 p.:
    ill. ; 48 x 60 cm. - (The historic American merchant marine)
    ISBN 0881430099   Ladekast 26 B HIST III                 centrale  beschikbaar

    Boek
    Memoriaal van de marine, bevattende opgaven betrekkelijk de afmetingen,
    constructie, werktuigen, toerusting en uitrusting vooral, doch niet uitsluitend,
    van Nederlandsche oorlogsschepen en omtrent enige havens, dokken, sluizen,
    werven, enz. / onder red.  van B.J. Tideman.
   - Amsterdam: Van Heteren, 1876-1880. - XII, 374 p.
    56 pl. : ill. ; 40 cm. + Platen Folio 10 A 1 TIDE centrale beschikbaar

    Boek
    Sloepenbouw / door G. Fuldner. - Den Helder : Rijkswerf, 1952. - 58  p.
   : tek. ; 21 cm 10 E 1 FULD centrale beschikbaar

    Boek
    Verhoef Aluminium Scheepsbouw Industrie en Metaalwarenfabriek.
    Aalsmeer: Verhoef Aluminium Scheepsbouw Industrie en
    Metaalwarenfabriek, 1959. - 44 p. : ill. ; 30 cm.   Broch 10 A 1 VERH  ·centrale beschikbaar

    Boek
    De sloepsgast : handleiding voor het verkrijgen van het diploma als
    sloepsgast / door C.A.G. van der Boom. - Amsterdam : Uitgeverij   "Zeevaart", 1933. - 48 p. : ill. ; 21 cm
    Trefwoorden:· sloep[vaartuig], sloepsgast, scheepvaartkundige opleiding· Exemplaarnummer.  
    Plaats code            Locatie Filiaal Status       B14675         MAG 4 G 26   main      beschikbaar

     Boek 
    bibliografisch volledig
    Lifeboats on ocean-going ships and their manipulation: a paper /  prepared by Axel Welin for the annual meeting of the British   Association, held at Dundee, 1912. - [C.l.. : s.n.], 1912. - 8 p.,
    IX p. pl. ; 26 cm. + Supplementary sheet VII : The Welin patent   non-toppling and anti   3 A ONDE  centrale  beschikbaar

     Boek
    In het kielzog van de scheepsbouw: boot- en sloepmakers van
    Hoogezand: een chronologische verzameling historische gegevens,
    gebeurtenissen, anekdotes: met afbeeldingen / door: Abram Blaak. -
    Hoogezand : Alvona Uitgeverij, 1998. - 286 p. : ill. ; 25 cm· 
    Met lit. opg.   ISBN 90-9011849-7 10 A 1 BLAA centrale beschikbaar

  in het kielzog van.jpg - 371.07 Kb

    Boek
    Schip verlaten : handleiding voor het sloepsgastexamen / door J. Siebel ;
    met een inl. van J.H.Th. Eerman. - 2e dr. - Amsterdam :
    Duwaer, 1960. - 96 p. : ill. ; 19 cm   MAG 4 B 49    centrale  beschikbaar

    Boek
    Van sloep tot prinselijk jacht : de geschiedenis van scheepswerf
    Kerstholt / door H.M. Kerstholt. - Groningen: Noordboek, cop.
    2005. - 160 p. : ill. ; 28 cm· 
    Met schepen- en personenreg.   ISBN 90-330-0537-9
    10 A 1 KERS  centrale beschikbaar

  boek kerstholt.jpg - 654.59 Kb

    Boek
    Sloepenwerf As. Bothof / [voorw. en samenst. Ton Remans].
    Ridderkerk : Stichting Oud Ridderkerk, cop. 2007. - 95 p. : ill. ;
    22 cm. - (Stichting Oud Ridderkerk ; nr. 47)
    Uitg. Ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling, gehouden
    in de Oudheidkamer en Infocentrum van de Stichting Oud Ridderkerk
    te Ridderkerk van 16 augustus tot en met 22 september 2007
    Broch 10 A 1 BOTH    centrale  beschikbaar

  By the way: Ik heb hier een boekje “Sloepenbouw” op mijn computer; gedownload vanaf de site: www.loodsjollen.nl.
  Daar hebben ze er nog meer: bv B2 en zo. Belangstelling? Zie de link.
  Tenslotte
  Wat kunt u nu na alles wat hier staat? Waarschijnlijk kunt gerichter gaan zoeken. Sloep.org presenteert zoveel mogelijk voorbeelden. Er zijn mensen geslaagd in het vinden van de gegevens. Waarschijnlijk ligt heel veel kennis over sloepen verspreid in West-Europa en niemand heeft het van belang gevonden om te archiveren. In die tijd zijn veel sloepen vernietigd door verbranding of verschroting. De handelswaarde was laag. Als aluminium schroot was de boot evenveel waard. Sloep tot jacht verbouwen? Slechte investering; zei toen ANWB. En later; wanneer de boot rotte delen kreeg, dan ging de brand erin. Oude sloepen bestaan nog, dank zij de onbaatzuchtige zorg van hun eigenaren.
  Veel eigenaren zoeken naar de oorsprong van hun boot. Hulpje daarbij is de betekenis van de inscripties op de voor- of achtersteven, of de naam van het schip, waarop zij hebben gediend. Zij zijn blij met elke informatie hierover. Voor deze informatie moet worden gezocht bij de scheepvaart museums en Nationaal Archief, of bij een particulier, die kennis hebben daarover. Er bestaan ook nog websites, die veel kennis bezitten. Jammer genoeg vergeet men bij succes om terug te melden aan www.Sloep.org en dan moet iedereen het wiel opnieuw uitvinden.

  Verzamelformulier van de gegevens van uw sloep
  Gegevens.
  Naam van de boot
  Materiaal
  Hout (soort)
  Bouwwijze: overnaads, karveel of diagonaal
  Aluminium
  Staal geklonken
  Polyester
  Motor belangrijkste gegevens zoals merk, cilinders en vermogen
  Roei/zeiluitvoering
  Afmetingen
  Lengte
  Breedte
  Holte
  Inhoud
  Aantal personen.
  Bouwjaar
  Verdere gegevens
  Van welk schip afkomstig
  Naam van rederij
  Bijzondere kentekenen.
  Scheepvaart Inspectie registratie nummer
  Andere kentekens
  Enkele foto’s
  Uw adresgegevens
  Jaar van aankoop
  Naam van vorige eigenaar
  Voormalig vaargebied
  Of opslagplaats
  Eventuele vorige naam van de boot.
  Aanvullen
  Sloep.org waarschuwen via contact en deze neemt met u contact op.
  contact
  Er zullen waarschijnlijk ook personen zijn, die ons met deze gegevens verder kunnen helpen.
  Weet u iets; stuur een mail of foto's naar:
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Afdrukken E-mail