Actualiteiten

 • Hits: 16993
   

   

  Beste sloepvaarders

   

  De wereld is in een bizarre greep van het nieuwe Corona virus, en ook sloeproeiend Nederland heeft hier mee te maken. Afgelopen weekend nog werd het 2e - uitstekend verlopen - FSN sleepweekend afgesloten, sinds maandag zijn reeds vele roeiteams gestopt met de trainingen.... want zo snel volgen de maatregelen elkaar momenteel op. Twee wedstrijden zijn inmiddels verschoven, en vanavond heeft de HT organisatie het persbericht verstuurd over het afgelasten van de Koninginnerace. Met het annuleren van het Harlinger Kampioenschap Sloeproeien eerder deze week inmiddels de 2e race die komt te vervallen in 2020.

  Het beperken van de verspreiding van het Corona virus gaat komende weken of wellicht maanden nog veel meer impact geven op onze maatschappij. Via deze weg wensen we iedereen wijsheid en sterkte toe bij de uitdagingen waar ze voor staan in deze onzekere tijden, zowel privé als op het werk en op sportief gebied. We leven mee met de organisatoren van sloeproeiwedstrijden die na maanden van voorbereiding noodgedwongen het evenement moeten annuleren.

  We publiceren de actuele berichtgeving mbt tot de impact op de sloeproeikalender door het Corona virus op onze site en delen dit op onze Social media.

  Met sportieve groet,

  sloeproeienNL

   

     

  Corona / COVID-19
   

  Op sloeproeienNL is een pagina aangemaakt met alle updates met betrekking tot de impact op de sloeproeikalender door de Coronacrisis. 
   

  ·         Vechten op de Vecht is verplaatst

  ·         Grachtenrace Utrecht RonDom is verplaatst

  ·         Harlinger Kampioen Sloeproeien is AFGELAST

  ·         Harlingen-Terschelling Roeirace is AFGELAST


  Voor de actuele stand van zaken, klik hier >>


  De museumhaven van Zierikzee.

  De haven; deze winter zijn alle schepen tijdelijk verwijderd om ruimte te maken voor baggerwerkzaamheden.

  In September 2019 toevallig gezien op TV

  Bij twee of meer roeiers, zou per boord ongelijk roeien sneller zijn, dan haalop gelijk. Ik ben benieuwd of dat voor het sloeproeien ook geld. Nu ziet men telkens bij elke slag een versnelling en bij ongelijkmatig gebruik van de riemen zou elke slag beter doorlopen.


  9 februari 2019

  De sloep.org redactie is erg teleurgesteld in het bericht, dat de replica van het 17e eeuwse schip "  Zeven Provinciën" niet zal worden afgebouwd, omdat er geen fondsen voor zijn. Zo een bouwproject, indien goed geconserveerd, zou voor 100 jaar "Hollands Glorie" kunnen zijn. Bij de bouw van de Batavia onder leiding van bouwmeester Willem Vos hebben heel veel jonge mensen zonder werk een mooi ambacht geleerd in de scheepsbouw.
  Wat jammer!!! Nederland is een rijk land met een nautische geschiedenis.


    bovenstuk van het roer

  In de Oostzee tussen Denemarken en Zweden vinden voorbereidende werkzaamheden plaats voor de bouw van een groot wind molenpark. Voordat er kan worden gebouwd, wordt het gebied "Kriegers Flak" onderzocht op oorlogstuig en maritieme oudheden. "Kriegers Flak" was voor de zeilvaart van vroeger een wachtplaats bij slecht weer op de Oostzee. Bij alle zaken, welke werden ontdekt, zoals ankers, is ook een 8 meter lang houten roer gevonden, dat bevond zich op 28 meter diepte. Vattenvall, de bouwer van het toekomstige windpark, heeft de maritieme archeologen van het Vikingschip-museum uit Roskilde ingeschakeld. Zij hebben het roer geborgen. Het roer is 300 jaar oud en "Roskilde heeft een beeld van welk schip dit roer kan zijn. Het verslag van deze vondst vindt u onder de volgende link.

   https://group.vattenfall.com/nl/newsroom/actueel/achtergrondartikel/2019/driehonderd-jaar-oud-scheepsroer-gevonden-tijdens-bouw-windpark-kriegers-flak

   


  Amsterdam, 1 maart 2019 – Bijna de helft van de Nederlandse kinderen beweegt te weinig.

  Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek voldoet 45 procent van alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar niet aan de beweegrichtlijnen. De HISWA Sport Xperience, het meest actieve indoor sportevenement van Nederland, springt hierop in met een spectaculair evenement. Jongeren van 6 t/m 16 kunnen op een laagdrempelige manier kennis maken met verschillende sporten, zowel op land als op water. De HISWA Sport Xperience vindt plaats tijdens de HISWA Amsterdam Boat Show van 6 t/m 10 maart in RAI Amsterdam en toegang tot en met 16 jaar is bovendien gratis.

  Bewegen is gezond
  In tegenstelling tot jaren geleden – toen kinderen het liefst zo veel mogelijk buiten wilden spelen – zijn kinderen tegenwoordig minder geprikkeld om te gaan bewegen. Door de toenemende populariteit van technologie wordt er minder buiten gespeeld en meer stilgezeten. Actief bewegen zorgt juist voor positieve effecten op een kind, zoals het voorkomen van overgewicht, maar ook het tegengaan van depressie. HISWA Sport Xperience draagt daarom bij aan het actief stimuleren van beweging bij kinderen.

  Sportbonden
  RAI Amsterdam heeft de handen in een geslagen met verschillende sportbonden: Watersportverbond, Koninklijke Nederlandse Golf Federatie, Nederlandse Volleybalbond, Koninklijke Nederlandse Hockey Bond en de Nederlandse Ski Vereniging. Deze samenwerking zorgt voor een grote diversiteit aan activiteiten tijdens het evenement, maar draagt ook bij aan het gezamenlijk maatschappelijk doel ervan; bewegen is gezond.

  Optimist on Tour 
  Tijdens de HISWA Sport Xperience komt iedere grote droom tot leven bij Optimist on Tour. Op een laagdrempelige manier maken jongeren kennis met verschillende watersporten, waaronder stand up paddling (SUP). Naast deze steeds populairder wordende sport zijn zeilen, windsurfen, golfsurfen en skimboarden goede manieren om de basisbeginselen van watersport onder de knie te krijgen. Leer varen in kleine zeilbootjes, trotseer de eerste golven op een grote imitatiegolf en vind de weg op een 25 meter lange skimboardbaan.

  Verscheidenheid aan sport
  Op de HISWA Sport Xperience 2019 zijn niet alleen activiteiten met water, ook een grote verscheidenheid aan land- en strandsporten staan klaar voor de bezoekers. Zo zijn hockey, (beach)volleyballen en golfen zeer aantrekkelijk voor iedereen die liever niet nat wordt. Voor bezoekers die net wat extra spanning aan kunnen; de Wintersport Xperience is een echte adrenaline boost. De bezoeker maakt hier kennis met skiën, snowboarden en curling. Ook voor bezoekers die iets anders zoeken, staat Skateland on Tour voor klaar met stuntsteps, skateboards en BMX-fietsen.

  Over de HISWA Sport Xperience
  Van woensdag 6 maart t/m zondag 10 maart vindt de HISWA Sport Xperience plaats in RAI Amsterdam. Bezoekers kunnen er terecht voor een eerste les skimboarden, golfsurfen, stand up paddling, zeilen, skiën en verschillende andere gerelateerde sporten. Entreetickets zijn voor €12,50 te koop. Tot en met 16 jaar is de entree gratis (o.b.v. een volwassene). Een toegangskaartje geeft ook toegang tot de HISWA Amsterdam Boat Show, die gelijktijdig georganiseerd worden. Klik hier voor de kaartverkoop. Meer informatie is te vinden via www.hiswarai.nl. HISWA is ook te volgen op Twitter, Facebook en Instagram. 

   


  Tweemast zeilsloep Bolle over de wereldzeeën

  In deze site zijn twee sloepen met de naam Bolle. Eentje vaart vooral in en rondom de Waddenzee.
  De andere bolle mag men echt een zeesloep noemen. Zij is de sloep met de meeste zeemijlen.
  De elf meter lange aluminium tweemast zeezeiler vaart overal, waar haar schipper haar heen voert.
  Het schip is overgestoken naar de Caraïbische zee en momenteel is zij in Florida.
  De schipper heeft foto's gezonden, waar u kunt zien hoe het schip actief de golven neemt en
  ook de zeilgarderobe ziet men telkens aangepast aan de zeegang en wind.

  Geniet!

  Het schip maakt een prachtige reis.  
  Foto's nabij  Canarische eilanden, st Maarten en groeten uit Florida. (december 2018)

  De Schipper vertelt:...
  We zijn met onze aluminium geklonken sloep overgestoken naar de Caraïbische zee.
  Ons blog (en videoblog) hierover kun je terugvinden op www.bolle56.nl
  Van alles wat, voor de klussers een drama verhaal over falende puttings en voor de mooie beelden: de Cariben.
  En dat alles met een echte reddingssloep.
  Overigens is Bolle een D. Koopmans SR ontwerp ( Zeilplan, kiel roer).
  Maar ik denk dat men het wel leuk vindt, om te horen,
  dat zelfs Koopmans senior zich bezig heeft gehouden om tenminste 1 sloep te laten zeilen.
   

  Wij ook!

  Bent u wel eens met grote minachting gepasseerd door een groot vrachtschip, zodat u wit werd van schrik?
  Of dat een 11 meter speedkruiser op volle snelheid u op 5 meter passeerde,
  waarvan de lieden in de cockpit (vermoedelijk) achter het zonwerende glas genoten van de schrik,
  welke hun golven bij de gasten in uw boot veroorzaakte?
  Dat heeft bijna ieder wel eens ervaren.

  Is daar wat tegen te doen? Ja en eigenlijk nee.
  Na het incident herstelt u zich wel, maar dan is de boosdoener al verdwenen.
  Heeft u toch kans gezien om de registratie van het schip te onthouden, dan kunt u er niet veel mee, maar wel iets.
  De schipper van het vrachtschip houdt er niet van, wanneer een klacht over hem bij de rederij binnenkomt.
  De klacht over de speedkruiser zou ik deponeren bij de rijkspolitie te water.
  Want ook deze snelle bestuurders blijven liever anoniem.
  In het vaarreglement staat de hoofdregel, artikel 1.04 van het BPR en 6.20 van het RPR.
  In de regels worden goede zeemanschap genoemd en ook,
  dat men zijn/haar snelheid moet regelen, zodat hinderlijke waterbeweging,
  waardoor schade zou kunnen veroorzaakt, wordt vermeden.

   


  Volvo Ocean Race 2017-2018

  Net als velen van u heeft ook de redactie van sloep.org de Volvo Ocean race van etappe naar etappe gevolgd.
  De zeilers gaven bij de interviews goede informatie en de gemaakte filmpjes bij het zeilen lieten goed zien,
  dat deelnemen aan zo een wedstrijd met veel ontberingen gepaard gaat.
  Dit soort zeilerij is slechts voor enkelen onder ons weggelegd.

  Het verlies van een opvarende bij wind 8 beaufort is een vreselijk verlies.
  Het zeilschip Sub Hung/ Scallyway heeft die donderdag 29 maart heel lang gezocht naar John Fisher,
  welke over boord is geslagen, hij bleek onvindbaar.

  Redactie weet uit ervaring, dat wanneer men bij deze windkracht een doos van een kubieke meter
  in het water gooit,
  seconden onzichtbaar klein is geworden.
  Dan zijn er naast hoge golven, ook nog de stroming en de wind. John is niet teruggevonden.
  Welke veiligheidsmiddelen hij droeg, is niet bekend. John kreeg ver van huis een zeemansgraf.
  Ook voor de overige opvarenden van de 7 zeilschepen was dit een vreselijk drama.
  De andere deelnemende schepen lagen honderden mijlen verwijderd van het ongeval.

  Tussen de etappes was er een compleet wal-team, welke zowel de bemanning als de schepen oplapte,
  zodat mens en materiaal hierna weer klaar waren voor de volgende trip.
  Kaap Hoorn was ook voor deze zeilers een aan te merken moment om die te nemen.

  Redactie heeft helaas de aankomst in Gotenborg gemist.
  De race naar Scheveningen was weer bijzonder spannend.
  Akzo Nobel met Simeon Tienpont en team Brunel met captain Bouwe Becking
  en Dong Feng (een Frans/Chinese combinatie)
  streden dicht bij elkaar om de eindoverwinning.
  De Chinezen waren in de middeleeuwen al goede zeevaarders.
  Nu bleek Dong Feng een slimme navigator te hebben,
  welke er voor zorgde, dat van de drie schepen met evenveel wedstrijdpunten,
  Dong Feng 30 mijl achterstand inhaalde en als eerste in Scheveningen liet finishen.
  Bemanningslid Carolijn Brouwer finishte als eerste winnende vrouw aan boord en
  liet dat al op grote afstand enthousiast zien.
  Proficiat Carolijn; vrouwen kunnen ook goed zeilen.
  Na het zeilen strijken werd aan de captain vrij snel een grote glimmende beker overhandigd.
  In de reportage heb ik niet gezien, dat nummers twee en drie al waren gemeerd en aanwezig waren
  bij het uitreiken van de trofee, zoals het gebruikelijk is in andere grote wedstijd-evenementen.

  Later was iedereen wel aanwezig op het feestpodium.

   Verder heeft de Volvo Ocean race mijzelf en vele anderen een groot plezier gedaan;
  vooral doordat wij zoveel konden meekijken. Grote dank aan allen, die dit mogelijk maakten.

  Eduard


    Augustus 2017

   Leen van der Mark was in Wissant net voorbij Calais.
  Een werfje waar de lokale zgn. flobarts gebouwd/gerestaureerd worden.
  Een kleine visserssloep welke al eeuwenlang wordt gebruikt op deze kusten 
  tussen de Kapen van Gris Nez en Blanc Nez. (Nauw van Calais).  

   


  Bijzondere sloep

   

  Een (sloep)reddingsboot weer in volle glorie Deze foto kwam van Leo Cusell.

  Dr. Ir. S.L. LOUWES, Historische reddingboot, Eierland klasse

  Bouwjaar 1959
  Bouwwerf Gebr. Taat te Katwijk
  Opdrachtgever Koninklijke Noord- en Zuid-Hollandse Reddingmaatschappij (KNZHRM)
  Loa 10.33 x Boa 3.15 x D 0.60 meter
  Motor nog origineel Perkins 6 cilinders (P6m 65 pk) snelheid 7.6 knoop
  In dienst tot 1994 op station Zandvoort
  Thuishaven Lauwersoog

    LOUWES, Stephanus Louwe (1889-1953)

  S.L. Louwes was een nuchter landbouwdeskundige met een groot organisatietalent,
  initiatieven nemend waar de situatie die nodig maakten.
  In de zeer moeilijke oorlogsjaren getuigde hij te beschikken over grote moed zonder roekeloosheid,
  vasthoudendheid zonder starheid en
  ten slotte over een sterke vaderlandsgezindheid.


    Uw Vaarbewijs

  Toen ik er achter kwam, dat mijn vaarbewijs een maand was verlopen,
  meende ik dat informatie over vaarbewijzen wellicht ook voor u van nut zijn.

  Verlengen (afgeschaft)

  Per 1 juli 2014 is de verplichte verlenging van het vaarbewijs op 70-jarige leeftijd wettelijk afgeschaft.
  Ook het daarna elke 5 jaar opnieuw verlengen van het vaarbewijs is niet langer meer nodig.
  Met deze wetswijziging is het Klein Vaarbewijs en het Groot Pleziervaartbewijs dus onbeperkt geldig geworden.
  Dit geldt ook voor alle bestaande vaarbewijzen die voor 1 juli 2014 zijn afgegeven en
   nog een vervaldatum op het vaarbewijs hebben. Lees meer.


  Collectief behoud zeilende sloepen

  De heer Leo Cusell heeft een plan gemaakt tot behoud van zeilende sloepen.

  Hier bij stel ik U, voor  het  COLLECTIEF BEHOUD ZEILSLOEPEN. (i.o.) 
  Deze organisatie is ten doel dat op heden geen organisatie is,
  welke het opneemt voor diversen doeleinden ten gunste van zeilsloepen.
  Ook op heden zijn er veel van deze sloepen al van vergevorderde leeftijd,
  uiteenlopende karakters en eigenschappen, ook van historische waarden.
  Maar omdat deze schepen ook extra aandacht vragen wat onderhoud aangaat wordt er naar gestreefd,
  om meer contacten te verkrijgen met sloep eigenaren.ook om het bij houden van de historie achtergrond
  en de verhalen die er achter schuil gaan.

  Een zomers tafereel in de museumhaven van Zierikzee (Leo Cusell) 

  Het zijn immers schepen en geen jachten. er wordt niet mee gezeild maar gevaren.
  Het zijn noestige stoere schepen zonder franje maar vaak mooi door eenvoud en vorm.
  Het zijn voormalige reddingssloepen, die gebouwd zijn om in de zwaarste en
  moeilijkste omstandigheden te varen en opereren, ook om diverse multifunctionele werkzaamheden.
  Om dat in het verleden havens moeilijk te bereiken waren voor het moederschip van deze sloepen.
  Ook wordt er daar om naar gestreefd om zo veel mogelijk deze schepen in stand te houden.
  Om zo veel mogelijk bestanden en eigenaren van deze schepen te verzamelen.
  Zo als b.v. uitwisselen van ervaring van restauraties en onderhoud. verzamelen foto's.
  en bouwtekeningen, en het houden van bijeenkomsten en kennismakingen
  ter bevordering van contacten en uitwisselingen.
  Voor geïnteresseerde en liefhebbers, stel ik voor om met mij contact op te nemen.

  Ter bevordering en het uitbouwen van deze organisatie in oprichting.
  LEO CUSELL.  ( zeilsloep. BOERNEO.)  telefoon:  06 - 53 755 181. E-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Postadres: SINT MARTINUS STRAAT 213A. 2671 GK. NAALDWIJK.
  Telefoon: 0174-247512.  06 -53755181.
   


   

   


  Loggersloep 

  De Sch. 199 is een logger sloep, werd gefotografeerd in Burghsluis in Zeeland (foto L. van der Mark)
   
   
  Met deze van origine Scheveningse logger sloep werd vroeger daadwerkelijk gevist.
  Op de zeevaartschool in Scheveningen werd zo een sloep gebruikt als instructie schip.
  Op deze foto krijgt mijn oom Caspar (1e links voor) les in het instructie lokaal.
  Dat is in ongeveer 1925.
   
  Zeevaartschool Scheveningen ong. 1960 gesloten.
   

   Komt zo maar aanzeilen.
   
   
  Dit prachtige Franse sloepje kwam zo maar aanzeilen Foto dhr. Leen van der Mark

   
  Sloependak;  foto dhr Leen van der Mark

  Door u ingezonden in het forum, artikelen of foto's 

  - U kunt in het forum uw berichten kwijt in drie rubrieken: "Oproepjes", "Marktplaats" of de "Ideeënbus".
  - Voor het jaar 2019 is er de evenementen kalender. http://www.watersportevenementenkalender.nl
  - Sloep.org heeft haar kleine en onvolledige sloepenregister op de site gezet. register
  - Sloeproeien heeft een historisch roeiverhaal. 
  - Een artikel laat sloepmodellen zien, welke het Maritiem Museum Rotterdam in haar archief heeft. Titel:Sloepmodellen
  - In de galerij staan zeilsloepen, ook zeilende;uw zeilsloep kan er ook bij; heeft u een mooie foto? Bericht  naar sloep.org.
  - In de galerij kan men het verschil per motorsloep zien en toch is de sloep herkenbaar.
  - Prachtige opnames van geroeide reddingssloepen in de galerij.

   
  - Het museum Koninklijke Rotterdamse LLoyd presenteerde in november een gerestaureerde sloep,
  welke vermoedelijk afkomstig is van het KRL-schip Modjokerto. Zie het artikel in Sloep.org
   

  Belangrijk? Zijn er Ex-reddingssloepen met de "titel" varende monumenten?

  -Er varen monumentale reddingsloepen op Nederlandse wateren.
  -Er zijn boten bij, welke de titel varend monument verdienen.
  -Er bestaat geen stichting tot behoud van (ex-)reddingssloepen.
  -Indien u meent, dat uw ex-reddingssloep bij de varende monumenten zou thuishoren,
  dan kunt u informatie, of toelating aanvragen bij de Federatie Oude Nederlandse Vaartuigen (FONV).
  -Er bestaat ook een gedeeltelijke toelating. (romp).
  -Om  sloepen te redden waarvan men afstand wil doen, zou een plek kunnen bestaan voor tijdelijke opslag.  
  -Er is behoefte aan een vereniging tot behoud van ex-reddingssloepen;
  indien er personen zijn, die zulk een bestuur willen vormen biedt Sloep.org pr-ondersteuning aan.

   
  Permafrost  op South Georgië ("nabij zuidpool"), bij deze temperatuur zijn de houtschimmels inactief.

      
  ex-coastersloepje in Donegal, Ierland (Foto Heleen v. d. Mark)

  De eerste Sloep ligt op South Georgia, waar ontdekkingsreiziger en waar Sloepenzeiler/ontdekkingsreiziger
  Shackleton is begraven. In 2012 is deze reis zo getrouw mogelijk nagebootst. 

  Zou u het leuk vinden om kennis te hebben van het werken met deze traditionele instrumenten.
  Er zijn daarover niet al te dure boekjes te koop.


   

  Afdrukken E-mail