Harlingen-Terschelling sloepenroeirace en Sagita

 • Hits: 2451
 • Elk jaar wordt op vrijdag na Hemelvaart  de grote sloep-roei-race van Harlingen naar Terschelling gevaren. In 2018 op vrijdag 11 mei.

  DE HT-DEFINITIE VAN HET BEGRIP "SLOEP"
  Een "sloep" is een open, lichte roeiboot voor het vervoer van personen, welke al dan niet kan worden voorzien van een mast en zeil tuig. Een "sloep" is voorzien van vaste roei doften, "dollen" of scheegaten en "riemen", alsmede een roer met helmstok. Het gebruik van een stuurriem is toegestaan.

  Een zesmans "sloep" heeft een minimale lengte van 15 voet.
  "Sloepen" voor acht of meer roei(st)ers hebben een minimale lengte van 20 voet.
  De "blokcoëfficiënt" van een "sloep" dient tenminste 0.48 te zijn.
  De "blokcoëfficiënt" dient berekend te zijn met de formule van Simpson.
  Het minimale vrijboord van een "sloep" dient tenminste 52 cm te bedragen bij voltallige "HT-bemanning" en volledig voor de HT-sloepenroeirace uitgeruste "sloep". Als "sloepen" worden beschouwd: Reddingboten, Whaleboats, Barkassen en Jollen, mits deze voldoen aan bovenstaande HT-definitie. Andere boot typen worden niet als "sloep" beschouwd en worden daarom niet opgenomen in het HT-sloepen register.

  Waar roeien? 

  Op een sloot, zelfs op zee; wat u maar wil. Er zijn allerlei typen boten beschikbaar; kijk eens bij de watersportverenigingen in uw omgeving. Om ook op ver gelegen wateren te varen, worden de boten vooraf gebracht. Ook wordt  geroeid in wedstrijdverband. (Roeien is ook een Olympische sport.)

  HT-race
  Op vrijdag na Hemelvaart wordt de jaarlijkse grote sloep-roei-race van Harlingen naar Terschelling gevaren. Er zijn dit jaar 120 deelnemende boten. Vroeger trokken de leerlingen van de talrijke zeevaartscholen bij deze race zich de blaren op de handen. Deelnemende boten moeten aan bepaalde specificaties voldoen. Hierdoor roeien alleen echte sloepen mee. De tocht wordt in ongeveer 2½ uur afgelegd. 

  Sloep.org wil graag uw aandacht voor het roeien met sloepen. Het is een gezonde en populaire sport met een lang seizoen. U hoeft geen eigen boot aan te schaffen. U bevaart elk water. Sloeproeien is ook een stoere sport. Ga het eens zien. Bekijk website http://www.sloeproeien.nl; daarop staat de agenda voor bijna alle roei evenementen.  
  De "Stad Kampen" een ex-marine barkas is eigendom van stichting "Roeisloep Stad Kampen" vaart vele toernooien af. Interesse om eens mee te roeien?  www.sloeproeien.nl. (Martin Kuiter).
  Sagitta. Zeilende sloepen (begeleiders of deelnemers van de HT-race, die ook kunnen zeilen) zijn op zaterdag 15 mei in wedstrijdverband van Terschelling naar Harlingen terug gevaren. Dit jaar zijn ongeveer 20 schepen terug gezeild. 
  Maak in dit artikel kennis met het roeien met sloepen en geniet van de mooie actie-foto's op zee. Nog een paar foto's en de eisen aan de deelnemende sloepen.


  KENMERKEN SPECIFIEKE SLOEP VORMEN

  SPIEGELSLOEP
  Een spiegelsloep wordt gekenmerkt door een bolle romp met duidelijk waarneembare voorsteven, kielbalk en achterspiegel.

  REDDINGBOOT
  Een Reddingboot onderscheidt zich van een 'spiegelsloep' door een scherpe achtersteven en de eventuele aanwezigheid van drijfkasten.

  BARKAS
  Een Barkas is een grote, zwaardere 'spiegelsloep'.
  Vergelijk de B2's en de WR1's van de Koninklijke Marine.

  WHALE-BOAT
  Een WHALE-boat onderscheidt zich van een 'spiegelsloep' door een slankere rompvorm en een scherpe achtersteven.
  Om-en-om roeien is niet toegestaan.

  JOL
  Een Jol is een kleinere 'spiegelsloep' met in de achter-spiegel een voorziening om te wrikken.
  Een Jol kan worden geroeid met twee riemen per roeier (jol roeien). Een Jol zal voor de HT-sloepen-roeirace echter breed genoeg moeten zijn om te kunnen boordroeien.

  Hieronder volgen enkele richtlijnen voor toegestane modificaties aan een sloep:

  UITHOUDERS
  Het aanbrengen van uithouders (out-riggers) is toegestaan, mits het aantal niet groter is dan twee per dolboord. De hart afstand van de dolpotten in de uithouders mag niet breder zijn dan de hart afstand tussen de dolpotten geplaatst in het dolboord.

  HUID
  Het glad maken van de onderwaterhuid van een "sloep" is toegestaan, mits de rompvorm hierdoor niet verandert. Het gladmaken van overnaadse huiden door opvullen met bijvoorbeeld polyester is in bepaalde gevallen toegestaan.

  DRIJF KASTEN
  Drijf kasten in reddingsboten mogen worden verwijderd, mits de hoeveelheid drijfvermogen van de "sloep" zodanig blijft, dat deze blijft drijven na het volslaan.

  DOFTEN
  Het aantal doften van een "sloep" mag worden gewijzigd. Dit wordt echter beschouwd als een modificatie.

  Afdrukken E-mail