Uw Vaarbewijs

Toen ik er achter kwam,
dat mijn vaarbewijs was verlopen,
meende ik, dat deze informatie over vaarbewijzen
wellicht ook voor u van nut zijn.

Verlengen (afgeschaft)

Per 1 juli 2014 is de verplichte verlenging van het vaarbewijs op 70-jarige leeftijd wettelijk afgeschaft. Ook het daarna elke 5 jaar opnieuw verlengen van het vaarbewijs is niet langer meer nodig.Met deze wetswijziging is het Klein Vaarbewijs en het Groot Pleziervaartbewijs dus onbeperkt geldig geworden. Dit geldt ook voor alle bestaande vaarbewijzen die voor 1 juli 2014 zijn afgegeven en nog een vervaldatum op het vaarbewijs hebben.

Vaart u alleen in Nederland?
Als u uw vaarbewijs alleen in Nederland gebruikt, dan kunt u gewoon met uw vaarbewijs blijven varen, ook al heeft uw vaarbewijs een vervaldatum die inmiddels is verstreken. Uw vaarbewijs is immers op basis van de nieuwe wetgeving onbeperkt geldig. De geldigheid van alle vaarbewijzen zal door de politie in Nederland gecontroleerd worden op basis van de nieuwe regelgeving.

Vaart u in het buitenland?
Als u ook in het buitenland gebruik wilt maken van uw vaarbewijs, is het verstandig uw vaarbewijs met een (binnenkort) verlopen vervaldatum om te ruilen voor een nieuw exemplaar zonder vervaldatum. Daarmee voorkomt u in ieder geval mogelijk lastige discussies met de buitenlandse politie, die vaak niet op de hoogte is van wetswijzigingen in een ander land.

N.B. Voor vaarbewijzen afgegeven met een medische beperking kan nog wel een beperkte geldigheidsduur gelden. Deze dienen dan ook nog wel verlengd te worden.

Omruilen
U kunt uw huidige nog geldige vaarbewijspasje altijd omruilen voor een nieuw exemplaar. Wellicht heeft u nog geen vaarbewijs met geïntegreerd ICC of wilt u uw vaarbewijs omruilen omdat er nog een oude vervaldatum op staat. Als u uw huidige vaarbewijs wilt omruilen, dan kunt u hier uw nieuwe exemplaar aanvragen en betalen. De kosten voor het omruilen van het vaarbewijs bedragen € 20,-. De betaling doet u direct via iDEAL of via creditcard. U krijgt dan eerst een aanvraagformulier thuis gestuurd.

Aanvraagformulier
Op het aanvraagformulier staan uw persoonsgegevens al afgedrukt. U hoeft het formulier alleen te voorzien van een recente pasfoto en een handtekening. Als wij uw aanvraagformulier, samen met een kopie legitimatie en uw oude originele vaarbewijs van u ontvangen hebben, duurt het ongeveer 10 werkdagen voordat u uw vaarbewijs in huis heeft.

N.B. Als u nog in het bezit bent van een PAPIEREN klein vaarbewijs (afgegeven tussen 1982 en 2001), kunt u dit GRATIS omruilen voor het huidige vaarbewijspasje. Het papieren vaarbewijs is sinds 1 januari 2016 niet meer geldig

Heeft u een aanvulling of tip klik op de link www.sloep.org/contact