Sloepen kan men kopen, waar ze schepen slopen.

 In Europa vermindert het aantal scheepskerkhoven; vandaag zijn het de Aziatische kusten, waar veel moegevaren schepen hun laatste reis beëindigen.
Daar ontstaan ook verzamelingen van afgedankte reddingsloepen. Kaasje voor een liefhebber, welke voordelig een "weinig gebruikt" vaartuig wil aanschaffen. Lees het relaas van botenbouwer en constructeur John Greiner uit Lelystad; tekst en foto’s spreken voor zich.

5e boot van links vlak voor verscheping naar nl 2.jpg - 301.29 Kb  Bangladesh
Wil men vandaag een originele reddingsloep, dan moet zij van ver worden geïmporteerd.
Wij moeten ervoor naar Bangladesh of India; daar worden heden de schepen gesloopt.
Recycling:
Sloepen, welke daar vrij komen, worden eveneens deels gedemonteerd. Als eerste wordt de bovenschaal er afgenomen.
Deze kan gebruikt worden als varkensstal, of wordt in stukjes verkocht.

 
de york later new york had wat transportschade en er moest een nieuw stuk ingezet worden.jpg - 965.29 Kb  "New York" in Nederland

Een aantal zaken uit de sloepen komen weer op varende schepen terecht. Zo gaan de overlevingsoveralls vaak weer naar een Panamees schip, om daar weer officieel dienst te doen in een reddingssloep. Niets gaat verloren in die landen; alles van een oud schip wordt hergebruikt, echt alles; tot en met de olie en schroefjes aan toe. Ja, alles wordt los doorverkocht. Bijvoorbeeld; er is een levendige handel in alle 2e hands spullen van schepen van generatoren tot isolatiemateriaal en heel veel schroot gaat naar Laksmi Mittal. Sommige sloepen liggen erg lang te wachten op klanten en rotten langzaam weg.
Een gelukkige klant in Nederland kan hem wellicht ook krijgen, maar de lokale vissers gebruiken deze boten ook.
Vandaar ook, dat de meeste motoren, die je krijgt in de reddingssloepen voor Nederland echt bagger zijn en vaak al vele jaren zijn gebruikt.

lifeboatengines op het gras in de regen.jpg - 138.07 Kb  Motoren in weer en wind.

Motor in sloep bijna nooit origineel
Op het ogenblik haalt men daar echt uit alle hoeken en gaten Sabb 30 pk’s weg. Die leveren zij aan de klanten hier in Nederland (mede ook door mijn eigen propaganda). Oude Sabb diesels komen dus van vissers uit Bangladesh en vanuit India van de scheepssloperijen of ze slopen ze uit een andere sloep. Je krijgt dus eigenlijk per definitie bijna nooit de originele motor, die bij de boot hoort, want deze motoren zijn vaak Russisch of Chinese motoren in slechte staat. Als dieselleiding gebruiken ze persluchtslang, de wateropvoerpomp krijgt een met de hand uitgesneden membraam uit een stuk autoband etc.

er zat een gat in het kleppendeksel en de stoters waren verwrongen door het transport.jpg - 100.77 Kb  Bovenaanzicht motor

  Bijgevoegd ook een motor met de uitlaatpijp omhoog, waardoor er regenwater in de zuigers komt en de binnenkant van het blok er niet op vooruit gaat;
dit zie ik bij erg veel motoren daar; ook gebruikt men nog rustig asbest hitteprotectie om de uitlaat.

pic_0178.jpg - 47.98 Kb  Open uitlaat


s-0087.jpg - 182.07 Kb  Lekke schroefas

 Kwaliteit slecht
Graag een beetje aandacht voor de slechte kwaliteit van deze sloepen na 30 jaar UV straling en wereldzeeën; want erg veel particulieren denken voor 6000 dollar een "weinig gebruikte" sloep te kopen, waarvan de motor ook noooooit veel gebruikt is. Ik zie erg veel kleine dramaatjes hier in Nederland. Van slechte motoren, gortdroog polyester, osmose van binnenuit (het schuim in de banken is altijd vochtig en tast de polyester bodem d.m.v. osmose van binnenuit aan) tot slecht passende schroefassen aan toe. Bedrading gemonteerd met gedraaide oogjes, welke je zo lostrekt; om maar niet te spreken van verrotte startmotoren; want na 30 jaar een zoute zeenevel is alle metaal en elektra echt ver heen. Met een puts water kan men zien of de schroefas dicht is.

p4170730.jpg - 146.44 Kb  "New York" Vaarklaar

 Schade door ouderdom en transport
Moderne reddingssloepen zijn bij het verder ontwikkelen veiliger geworden, dan onze oude houten boten, maar het ontbreekt hen wel aan wat sierlijkheid.
Het is dan ook leuk, wanneer men tussen al deze "grijze" muizen (in het oranje) een mooi gelijnd sloepje ontdekt. Het betreft hier een boot, afkomstig van de ss "New York", gemaakt door de American Life-boat Company en vrij karakteristiek is de scherpe boegvorm, wat bij mijn weten geen enkele polyester reddingssloep heeft/had. De boot was onderin langs de waterlijn compleet gekraakt. Dit was het gevolg van het transport (Dit werd later tijdens het schuren ontdekt); er moest een stuk van ongeveer 2 meter gerepareerd worden. Tevens zijn er een paar happen links en rechts uit de boordrand. Het boord van de boot is op veel plekken opnieuw aangezet. De polyester rand was broos geworden en op talloze plaatsen gedélamineerd. De polyester sloep is compleet gestript en voorzien van een Sabb 30 pk watergekoelde 2 cilinders en is uiteindelijk opgeleverd in grijs en een paar weken later overgeschilderd voor een klant in donkerblauw.
 (red. zie wat een schoonheid)

klaar voor transport.jpg - 148.61 Kb  "New York" na renovatie

Bijgevoegd enkele foto's.
O ja, de renovatie is uiteindelijk uitgesmeerd over een jaar, maar dat kwam door drukte. De sloep is uiteindelijk verkocht en in Rotterdam terecht gekomen. Bij deze enkele foto's van de sloep, zoals deze is opgeknapt vanaf import uit India. Aanvankelijk wilde ik er een mal van trekken om polyester sloepen te gaan verkopen. Gelukkig heb ik voor aluminiumbouw gekozen.

 De Steelfish rescue 700.
De maten van de fraai gelijnde Indiase polyester sloep zijn zoveel mogelijk overgenomen in de Steelfish rescue 700; vooral de boeg.
Echter de Steelfish rescue 700 heeft een radicaal ander onderwaterschip gekregen.

Zie hier het resultaat in aluminium. Deze sloepen verkoop ik nu.

inmeten van de sloep.jpg - 154.64 Kb  metingen

steelfish aluminium reddingssloep 040.jpg - 154.45 Kb  Steelfish Rescue

  Met vriendelijke groet,
John Greiner,
Websites:
http://www.sloepverkoop.nl,  
http://www.steelfish.nl.
http://www.youtube.com/reddingssloep

Bezoekadres: Botenloods / haven Vaartweg 75a / Lelystad / Industrieterrein Noordersluis.

Uw klassieke aluminium sloep als model
Belangstelling?
Op dit moment studeer ik op het aanbieden/bouwen van een aluminium sloepenromp voor de doe-het-zelver en wederom wil ik een link leggen tussen een oudere, dit keer aluminium geklonken, reddingssloep en ben dus op zoek naar interessante modellen (Dit was ook een reden voor het contact en de vraag of je hier wat aandacht aan kon geven, zodat er wellicht wat reacties komen). De lezer is aan bod. Stuur uw bericht via sloep.org of direct naar John Greiner; Steelfish Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.