× Hulp nodig? Help elkaar!

Sloep identificeren? Serienummer traceren? Klusadvies nodig? In de knoop met iets anders? Hier kunt u uw vraag kwijt, en liefst ook een antwoord.

Niet vrij varende veerponten

Meer
3 jaren 4 maanden geleden - 3 jaren 3 maanden geleden #662 door eduard
Lente /zomer 2018
Niet vrij-varende veerponten kunnen gevaarlijk zijn. Een dergelijk veer geeft altijd een versmalling van 50% van het vaarwater; namelijk de verankering is midden in de rivier en daar treft u het eerste schuitje of drijver.
In de almanak staat daarover een verwijzing naar de map "Varen doe je samen."
Deze ponten liggen voornamelijk in stromend water.
Een zeer ernstig ongeval heeft zich in 2017 voorgedaan bij de passage van het Looveer op het Pannerdens kanaal. "Vier met stuurman" roeiden stroomafwaarts richting veer, terwijl opwaarts een groot schip aan de beneden zijde het veer naderde. De roeiers kwamen tijdens de passage aan de verkeerde kant en geraakten onder een gemeerde duwbak. De stroomsnelheid was op dat moment 6 km per uur. Dat is wel vaker het geval. Voor de schipper van een stroomafwaarts varende boot is het heel belangrijk, dat hij ruim te voren inschat, hoe de situatie zal zijn, wanneer men vlak bij de pont is. De pont wacht wel voor grote schepen, maar kleine hebben geen voorrang. Bij een snelheid van 10 km/uur + de stroomsnelheid van het water legt u een echte kilometer af in minder dan 4 minuten.
Manoeuvreren bij 6 km stroom mee vergt wel wat stuurmans-kunde en de pont is snel.
Het is maar dat u het weet.
Bijlagen:
Laatst bewerkt 3 jaren 3 maanden geleden dooreduard. Reden: aanvulling

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.129 seconden
Gemaakt door Kunena