Ten gevolge van het afbreken van de mast was het voordek lelijk beschadigd. Toen de mast overboord ging, verbrijzelde deze de mast klamp en nam in haar val een stuk uit het voordek mee. Het betekende het einde van het zeil seizoen.

En wachten. Later is er nog wel op de motor gevaren, maar in afwachting van de schade-expert  heeft de boot eerst nog een tijdje met de kapotte spullen aan boord stilgelegen.In de lange periode, dat ik deze sloep vaar, heb ik zelf twee maal een nieuw voordek gelegd. Het eerste dek bestond uit Afrikaanse alternatieve “hechthout” platen en dat heeft er 18 jaar op gezeten. De leverancier van het hout had plaat monsters daarvan in zijn vijver getest en zei toen nog: “Het hout rot weg, maar de lijm blijft goed.” Helaas waren zulke platen later niet meer te koop. De tweede maal heb ik multiplex van okoumé gekocht; watervast verlijmd, geschikt voor boten en 15 jaar garantie (Ja, op de stikker). Op het voordek en in de grote kuip was het een mooi geheel. Helaas was verlijming van de lagen niet zo goed. Okoumé heeft een warme lichte kleur, maar is toch wel kwetsbaar en het heeft veel onderhoud nodig. Eigenlijk heb ik toen een verkeerde houtsoort gekozen. Het beschadigde dek kon je het wel repareren, maar het leek mij lelijk om er een stuk in te lijmen. Eigenlijk wilde ik geen reparatie. Een mooi nieuw dek, dat wilde ik; het liefst van Bruinzeel hechthout en gelegd door de scheepstimmerman! Eerst een stuk voorwerk gedaan; ik heb het oude dek er afgehaald en omdat de werf de dekbalkjes erg dun vond, heb ik dikkere balkjes geplaatst.

  spanten voordek

Tijdens deze werkzaamheden constateerde ik, dat de ijzeren slotbouten het hout van de voorsteven hadden aangetast (blauwzuur). Wanneer je dan toch al met groot werk bezig bent, dan kan dit beter erbij worden aangepakt. De bouten heb ik verwijderd, het aangetaste deel van de steven balk afgezaagd en vervangen door een nieuw stuk eiken, met epoxy verlijmd en roestvast stalen draad stangen vastgemaakt. Scheepstimmerman Ben van de jachtwerf heeft het nieuwe dek er op gelegd. Mahonie Supra hechthout, de kopse kanten afgedekt met een strook mahonie halfrond en op elk schroefje een propje.

 Het dek in eerste grondlak

Het lakken heb ik, behalve de eerste laag, zelf gedaan. Zeven lagen (blanke) Polyground en drie lagen 2-componenten lak met extra UV-filter beschermen het nieuwe hout. Ik vind het zo mooi geworden, dat ik er nauwelijks een schroefje in durf te draaien. De essenhouten mast klamp heb ik gemaakt en gemonteerd. Alleen vond ik het lastig om de mast voet en de nieuwe mast klamp goed in een lijn te plaatsen. Namelijk de sloep is niet echt symmetrisch gebouwd; bijvoorbeeld een spant komt niet van bakboord naar stuurboord op precies dezelfde plek uit. Bovendien staat de boot een heel klein beetje over stuurboord op de bok, dus op het oog is ook niet zuiver. Nu heb ik de klamp provisorisch gemonteerd en na het passen van de mast wordt hij definitief gemonteerd en gelijmd.

      

Het was dit jaar wel een beetje veel werk geworden. Nu maar weer varen.