Zeiljachten 1960-1970

 sinbad.jpg - 105.43 KbSinbad

 Zeilsloep “Sinbad”
Lang niet alle ontwerpers hebben zich de rekenschap gegeven, dat een scheepssloep een zeewaardig stoer schip is en dat bij een verbouwing tot zeilschip aan dit karakter uiteraard geen geweld mag worden aangedaan. Een gevolg is, dat bij de bekroonde ontwerpen geen ultra moderne tuigage te vinden zijn. Het KVNWV kent een eerste prijs toe de heer A. Volker met zijn inzending de zeilsloep “Sinbad”.

sinbad02.jpg - 94.76 Kb 

Het tekenwerk is goed verzorgd en het gehele uiterlijk van het plan is zonder enige overdaad. De romp met een vrij hoge kajuitopbouw doet toch prettig aan, dank zij de hoge verschansing en de goed gevormde overgang naar de kajuitopbouw naar de kuip. Bij het uiterlijk komt de korte boegspriet goed tot zijn recht.


  sinbad03.jpg - 33.38 Kb 

Een paar opmerkingen voor latere bouwers zijn wel op zijn plaats. Ten eerste de lengte van de slaapplaatsen moet bepaald worden naar de mensen die er in zullen slapen. Zijn dit allemaal volwassenen, dan zijn de getekende kooien aan de krappe kant.  Ten tweede uiteraard is stahoogte in een schip van ca 1 meter diepgang onbereikbaar. Dat is trouwens niet zo belangrijk als wel een wordt gedacht. Op twee plaatsen is stahoogte wel erg gemakkelijk, namelijk in de kombuis en in de wc. Dit wetende, is het heel vaak mogelijk de plaatsing van het vooronderluik en het kajuitluik hieraan aan te passen. Voor de Sinbad zou ik daarom het aanrecht en kooktoestel van plaats laten verwisselen. Geen ingebouwde motor werd getekend; maar met de mogelijkheid van een buitenboordmotor werd rekening gehouden.  Een opbergplaats hiervoor werd in de tekening opgenomen. De inrichting van de kuip is goed doordacht. Aandacht zal het verdienen, dat de afwerking van het kompas verandert als de buitenboordmotor is opgeborgen of in dienst is gesteld. Al met al is de Sinbad een schip waar men met plezier mee zal varen. 

S. de Wit