Rozen verwelken, schepen vergaan; liefde voor sloepen blijft bestaan.

Sloep.org ontvangt signalen, dat soms te koop liggende houten ex-reddingssloepen ergens in een uithoekje van jachthavens of zo maar in een sloot liggen te verpieteren. Hierover een vriendelijke oproep aan de eigenaren van deze boten om dit artikel te lezen. Een door de Sloep.org-redactie geuite wens is, dat een overkoepelende organisatie met jachtwerven zou kunnen overleggen, zodat er een opvangmogelijkheid (walplekje onder voorwaarden) zou komen voor sloepen, welke a.h.w. worden achtergelaten. Dit zou het behoud van sommige sloepen kunnen betekenen..
Dit is een voorbeeld van begonnen restauratie, die is verlaten (schoolproject) Aan dit project zit een happy end. De sloep vaart weer!

Nagelaten onderhoud sluipt bijna onzichtbaar in de boot. Het onderhoud krijgt achterstand. Ook komt ook het voor, dat grote reparaties nodig zijn en men mag spreken van restauratie. Elke gewone sloep, die  in een wrak verandert, is een groot verlies. Nog erger is het, wanneer men een bijzondere sloep zo laat weggaan.

In de verkoop dus?
Bij de zeilsloepen gaat het eerst de mast eraf. De boot opnieuw optuigen is een flinke uitgave. 

verband huid en doften1.jpg - 12.72 Kb   dwarsdoorsnede  zetgang

Langdurige lekkages van boven af veroorzaken rot.
Het kuipboord of zetgang, een sterk samengesteld deel van het schip met als afdekking het potdeksel, verzwakt door inregenen; hierdoor worden op den duur ook de toppen van de spanten aangetast. (zie foto hieronder). 
Door het voortdurend in een vochtige omgeving zitten, gaan ook de spanten op het vlak nabij de kiel in kwaliteit achteruit.

De afdichting tussen kajuit en romp, mastdoorvoeren, dekluikjes enzovoorts start bij kleine inwatering al de achteruitgang van de verbinding.
Revisie van de slecht onderhouden voortstuwing; schroefas, koppeling en motor is kostbaar.
Ook kunnen reparaties zo complex zijn, dat u het te moeilijk vindt. 
Of men heeft behalve kennis van houtbewerking of voortstuwingstechniek, ook nog speciaalgereedschap nodig.
Het totaal wordt dan zo een groot probleem, dat men het niet meer ziet zitten. 

Men wil de boot afstoten.
Helaas is een boot met achterstallig onderhoud slecht verkoopbaar. En daar ligt ze dan. Of je krijgt er een rotprijs voor.

 

dwarsdoorsnede_sloep.jpg - 95.76 Kb
Bootonderdelen gebruikt: http://www.bootjessloperij.nl/page15.php 
Materialen/onderdelen voor sloepen: http://www.bootbouwer.nl/

Overweging
Sloep.org wil de aandacht vragen van eigenaren van dergelijke houten ex-reddingssloepen om de boot niet al te snel af te stoten. Overweeg de mogelijkheid om het het herstel aan de sloep te verdelen in fasen, waardoor men een beter overzicht krijgt. Het financiële  wordt dan ook in stappen uitgestreken. Of men heeft er gewoon geen tijd voor. Probeer dan werkzaamheden, waar u tegen opziet uit te besteden.

Alle onderdelen hoeven niet allemaal tegelijk te worden gerestaureerd.
Verdeel groot werk in logische parten.  Een zeilsloep kan men verdelen in vieren.
De romp met kiel en roer,
de tuigage,
voortstuwing, 
de inrichting/kajuit.
Zoek een plek waar u aan de boot kunt werken. Inventariseer in ieder van de 4 delen het meest urgente en bepaal in overleg het plan van aanpak. Smeer al het werk uit over de tijd, die u nodig heeft. Moet u bij de kiel binnen in de boot zijn, beperk het slopen, maar probeer te demonteren. Het duurt wat langer, maar sommige materialen zijn geschikt voor hergebruik. Wanneer de kajuit en het loopdek zijn verwijderd, dan kunt u goed bij de kiel, motor, spanten en de volledige zetgang van de boot. De zetgang is een dubbelsterk en toch kwetsbaar deel van de huid t.g.v. inwateren.

100-0002_img_2.jpg - 518.23 Kb Herstel spanten t.p.v. de zetgang

Vraag professionele hulp bij de moeilijke dingen 
In verband met de tijd komt u soms voor de overweging te staan om met uw zeilsloep tijdelijk als motorsloep te varen.
Wanneer voortstuwing, roer en kiel weer in orde zijn, dan bent u 
één of twee jaar verder, maar zo kunt u weer varen en de boot is verkoopbaar geworden. Het is best leuk, om eens een jaartje met een open sloep te varen. Nu is zelfs de gelegenheid en meer tijd om eventueel een andere kajuitopbouw te ontwerpen; bijvoorbeeld eentje, die meer ruimte in de kuip biedt. De boot kan naderhand weer zeilend worden gemaakt. En de laatste twee zaken kunt u ook doen, wanneer de spaarpot weer wat dikker is.

banken en sloep 016.jpg - 400.91 Kb Restauratie huidgang, Ed Jansma
www.Edwood.nl

U kunt
 bij een werf gaan staan, dan heeft men deskundigen achter de hand, wanneer men zelf iets niet kan. Probeer op tijd af te spreken, want de werf is in het voorjaar druk. Heeft u zelfstandig een mooie werkplek tot uw beschikking; er zijn goede "rijdende" scheepstimmerlieden, die naar uw boot toekomen en ook de motorhersteller is mobiel. Zij rijden door het hele land; in het uurloon zijn wel verschillen. Een vakman kost geld, huur geen cowboys in, die het voor een prikkie doen. Een sloep in goede staat is een waardevol vaartuig. Advies: Sloep.org probeert met u mee te denken en kan soms verwijzen naar deskundigen bij u in de buurt. In sloep.org kunt u gratis adverteren. Op deze site staan verslagen van grote en minder grote restauraties; zowel uitgevoerd door professionals als door leken; lees ze.

De filosofie van dit stuk om de sloep aan te pakken
A) Een boot mooier maken is heel leuk werk;
B) De sloep blijft behouden;
C: U verdeelt  werk en kosten over een aantal jaren; 
D) U heeft een sloep, welke met veel minder onderhoud er weer jaren tegen kan;
E) U bent weer een blije sloepvaarder.

Wanneer u weer gaat varen en u ziet ergens achteraf een verwaarloosde sloep liggen, meld dit door met tijd, plaats en SI-registernummer) aan sloep.org (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Eduard.

De redactie kunt u ook bereiken via het contact.