Ms. Tabinta van “Stoomvaart Maatschappij Nederland”  uit 1930 en haar 16 sloepen. 

 tabinta.jpg - 54.67 Kb 

Bouwjaar 1929

Zij is gebouwd in 1929 bij sloepbouwer Taat in Katwijk. Opdrachtgever de Maatschappij Nederland. Aan boord geplaatst van het ms. “Tabinta”, van de beroemde T-klasse van deze maatschappij, als kapiteinssloep, snel naar de wal in de Indische archipel om agenten e.d. te bezoeken op de eilanden. Bijgevoegd nog een foto van de Tabinta en een Algemeen Plan. De Tabinta werd in 1930 bij de NDSM te Amsterdam als bouwnummer 202 tw water gelaten. Bedoeld voor de Indië Vaart, een zusterschip was de “Tarakan”, waarmee onder commando van Kapt. Jamin eind jaren '30 de bekende jongerenreizen naar de Noorse fjorden werden gemaakt.
Leen van der Mark: de reddingsloep, “  Zeester” is de enig overgeblevene.

zeester begin.jpg - 73.48 Kb  zeester a.jpg - 266.94 Kb   De Zeester toen en later 

Maar nu de Tabinta;

ndsm-bouwnr-202-ms-tabinta-bouwjaar-1930-1-wk1.jpg - 68.27 Kb

Deze schepen waren o.a. ook bedoeld voor het vervoer van Mekkagangers, meest in de tussendekken, Tangjong Priok - Djeddah, in de tijd zonder airconditioning, soms geen plezierritje; de rijkere moslims konden wel een goede hut betalen. De tussendecks passagiers echter, soms wel meer dan 1000!!, zaten hutje bij mutje. Dagelijks werd er diverse malen gebeden, dit moest richting Mekka gebeuren, deze richting werd bij de stuurman v/d wacht voor het gebed opgevraagd. De bootsman maakte ’s morgens een rondje door deze dekken om te kijken of er niemand was overleden, want de overledene werden “verstopt” door de familie, om toch geen zeemansgraf te krijgen, maar in de gewijde grond van Mekka begraven te worden. Mede door deze reizen, hadden deze schepen een 16-tal sloepen aan boord.

 ndsm-bouwnr-202-ms-tabinta-bouwjaar-1930-2-wk 1.jpg - 263.93 Kb

Hierop ziet men de situering van de 16 reddingssloepen

Zij overleefde WO II 


De Tabinta overleefde de oorlog, waarin zij meest dienst deed als vracht en troepenschip. Het waren snelle schepen voor die tijd, alleskunners, diep-tanken voor palmolie, passagiers en een bemanning, inclusief kapitein, van 68 man. Zij is in 1960 gesloopt, waarschijnlijk in Taiwan.  Denk dat de Zeester alles is, wat overgebleven is; eigenlijk een varend stukje maritieme historie. In 1938 tot jachtje verbouwd door dhr. Akkermans, zijn zoon werd later ontwerper bij van der Stadt, het bekende ontwerp bureau.  

zeester aankoopnotitie.jpg - 81.96 Kb aankoopnotitie 1938 

Werd aangekocht voor 90 gulden. Er werd toen een Gray Marine 28pk benzinemotor ingezet. Deed nog even dienst als veerpontje in Hilversummer kanaal bij Vreeland. In de oorlog is de boot verstopt op de Loosdrechtse plassen en gebruikt als onderduikadres voor verzet en joden. Nooit ontdekt.

zeester.jpg - 21.89 Kb Zeester Onder zeil dscn2965.jpg - 311.16 Kb kijkje in de kuip

Begin 60-er jaren door mijn vader gekocht, opgeknapt en later goed gerestaureerd. Staat nu een Yanmar 18 pk diesel in.
Thans liggend in Brouwershaven, waar we in juni weer meedoen met de Classic Regatta. Snelle zeiler en prachtig om te zien. 

 zeester b.jpg - 134.49 Kb' zeilende 2e leven van een reddingsloep

dsc_0052.jpg - 345.69 Kb optuigen in Zierikzee

Naast talrijke andere scheeptypes, zoals platbodems en klassieke al dan niet scherpe jachten, is de (zeil)sloep ook een wezenlijk onderdeel van ons maritieme verleden.  Waar velen hun leven letterlijk aan te danken hadden c.q. hebben. Voer als jong stuurman begin jaren zestig met een gezagvoerder, die 2x getorpedeerd was in WO II en die dit dankzij een goede sloep overleefd had. Het sloeponderhoud aan boord, was dan ook heilig in zijn ogen. 

zeester c.jpg - 97.54 Kb 

dubbel rif en vlag van het sloepwezen

Herinner me nog onze deelname aan de eerste Dutch Classic Yacht Regatta in 1980 te Hellevoetsluis. Als lid van het Sloepwezen werden wij ternauwernood toegelaten, terwijl juist de grote diversiteit aan sloepen, bijdroeg aan een juiste sfeer. Er zaten ook toen al prachtig verbouwde sloepen bij. Vind Sloep.org dan ook een zeer prijzenswaardige site, die zeer goed past in maritieme verleden van Nederland.

met vr.gr.
Leen van der Mark

 Afzender: J.D. Landman
Ook een pelgrimsreis gedaan op de Tabinta , ik heb nog een Sloepsgast certificaat 24 April 1957 Surabaya, en het memoriaal van deze reis, Kapt Binsbergen , Hwtk N. Kramer  ex-5e Wtk J.D. Landman.

 Afzender: Steven de Vries
Beste Eduard, had je mijn berichtje ontvangen over mijn te restaureren Tabintha sloep ontvangen? ik heb hem sinds een week in mijn bezit. Graag ontvang ik tips en afmetingen van bepaalde onderdelen, bijvoorbeeld de voor en achtersteven. Weet jij of iemand of er bouwtekeningen zijn van de sloep uit de werf van de gebroeders Taat in Katwijk of van diegenen die in de zestiger jaren de sloep hebben gerenoveerd? Hartelijk dank nogmaals, Steven de Vries.