batu-2_1.jpg - 43.38 Kb

Mijn sloep, de Theodorus, is een ex-reddingsboot van ms. " Batu". Navraag via Scheepvaartmuseum leverde op: het ms. "Batu" is gebouwd voor Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN) door de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij op de werf in Amsterdam in 1957.

Het motorschip Batu is op 2 februari 1957 op de Amsterdamse NDSM werf gedoopt door mevrouw E. van Hall-Nijhoff, echtgenote van de burgemeester van Amsterdam. MS Batu heeft tot 1978 dienst gedaan voor de Stoomvaart Maatschappij Nederland. Haar reizen van Noord en Zuid Amerika naar Azië visa versa heeft zij tot 1978 onder deze naam en de Nederlandse vlag afgelegd. Hierna is zij verkocht en verder gevaren als ms "Sea Treasure". 

sloep_als_zeezeiler_4211.jpg - 78.01 Kb Theodorus

Van de bouw en de historie van de boot heb ik veel werk gemaakt. De Theodorus is sloep nummer 4 van de "Batu" (Stoomvaart Maatschappij Nederland) en is de stuurboord roeisloep op het Poopdek. Zij is overnaads gebouwd van teakhout door  H. Kerstholt in Groningen 1956 . Oorspronkelijke gegevens LxBxH= 7.44x2,38x0,94. Inhoud 9,7m3. SI registratie is SI IIID 2582 32 pers. In 1998 gemodificeerd tot vrij modern spitsgat-kajuitzeiljacht met torentuig. De sloep zeilt uitstekend.

thspi0539.jpg - 625.94 Kb Theodorus in haar element

Afzender: Fred.J.Licht.  U kunt het schip ms."Batu" vinden op deze link. http://home.planet.nl/~persson/Htmlbest/batu_2.html. Link defect
De schipper van de Theodorus wil graag weten, waar de andere sloepen van de "Batu" zijn terecht gekomen. [Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.].  
Aanvulling: Twee zusterschepen door Fred gevonden: de Lotte en roeisloep Terhorne.
Ik zoek nog het email adres van de schipper van de Lotte.