div 09 052.jpg - 37.20 Kb 

Asse Aukes, die veel met aarde doet, vertelt over zijn sloep met zwaarden. In het verleden gebruikten ook Nederlandse vissers afgedankte reddingssloepen voor hun beroep. De vissers aan de Waddenzee voorzagen deze boten van zwaarden, zodat zij in ondiep water konden varen en droogvallen.

Asse over zijn sloep "Bolle"
Na veel gerommel, weet ik eindelijk hoe ik foto's verkleind kan versturen. Ik gun me voor die dingen nooit tijd. Maar nu heb ik een uurtje. In deze mail foto's van de Bolle onder zeil op het wad, hier nog zonder de kluiverboom die het schip nu siert. We voeren ons vast op het wantij en ik kon uitstappen om foto's te maken. De Bolle steekt 55 cm diep. We hebben er in de weinige tijd die we hebben, toch al vele mooie tochten mee gemaakt tot in Denemarken toe. Als we met pensioen zijn over een paar jaar, hopen we nog 3 grote tochten te maken: naar Zweden, naar de oostkust van Engeland en binnendoor naar de Middellandse Zee.

 Geschiedenis:
In 2004 de Bolle gekocht van de zeeverkenners in Sneek. De sloep, een reddingssloep gebouwd door Mulder en Rijke in IJmuiden, lag er zwaar verwaarloosd bij, maar wij vielen meteen voor de prachtige lijnen van het schip. Ik hoop nog een keer de eigenaar te vinden die de Bolle zeilend heeft gemaakt. Hij heeft dat met veel smaak gedaan en er een leuk tuig op gezet. Alleen is alles te licht gebouwd. Ik moest de kuip compleet herbouwen, de veel te grote 9 pk Lister vervangen door een oude maar goede Volvo Penta 22 pk  welke ik onder de zelflozende kuipvloer net kwijt kon. Zo kregen we een mooie, heel ruime kuip.

div 09 045.jpg - 53.33 Kb

 tweemast zeilsloep "Bolle" op de Waddenzee

 

dscn0381.jpg - 72.27 Kb

Nu, 2013, heb ik de roef er helemaal afgesloopt, de grote verbouwing is begonnen: alles wordt vele malen degelijker weer opgebouwd en heel anders. Ik maak er een echte platbodem van en ik denk dat het mooi wordt! Voor de kuip komt een klein roefje, waar we net stahoogte hebben. Daar komt ook de kombuis. Na 140 cm begint een echte luikenkap met ronde, ( Belgische ) luiken. Die hebben in het midden geen ondersteuning nodig, dat scheelt hoogte en je kan bij mooi weer de hele luikenkap open gooien, dan heb je overal stahoogte en voor een groot deel een open sloep. Ik bouw de luiken op van 2 of 3 lagen over een mal gebogen en verlijmd hechthout, met als deklaag 1 cm dikke hardhouten mes en groef planken, dat staat heel leuk en is oersterk. Het mastdek komt op de plek van het één na voorste luik en wordt rondom met massieve hardhouten balken afgesteund. Het voorste luik wordt zeilkist. Zo ontstaat een heel eigenwijs platbodempje, waarnaar je eerst twee keer moet kijken, voordat je in de gaten hebt, dat het eigenlijk een sloep is. Het geheel blijft natuurlijk wel mooi kits getuigd met grootzeil, fok en kluiver en achter het druiltje, de bezaan. De roef en de den van de luikenkap bouw ik op van een partij mes en groef beschoeiingshout, ook weer loeisterk.
Dat moet ook als we er zulke grote tochten mee gaan maken.

Zo, hier houd ik het even bij. Overigens kijk ik regelmatig even op de website en ken dus ook de andere Bolle, ook een pracht schip.

Zeilsloepen zijn leuk en er zijn er geen 2 gelijk! Ieder maakt er weer iets heel karakteristieks van.

Hartelijke groet,

Asse