Overbodige Tramwagens en zo ook oude reddingssloepen werden vroeger in de brand gestoken.

ss. Lombok

 

Herdoopt als ss. IJsselstroom van HSM

lombokvera2

Sloep Leda in herstel

Het is alweer heel wat jaren geleden dat ik opzoek was naar een mooie houten zeilboot en tegen een advertentie aan liep van deze sloep.
Het sloepje lag toen op de wal en was er slecht aan toe, de eigenaar kon door rug klachten niet langer in het hoog nodige onderhoud voorzien.
Toen ik de romp zag werd ik er spontaan verliefd op en ik was bang dat als ik mij er niet over zou ontfermen er nadat de motor er uitgehaald zou zijn zij in de brand zou zijn gestoken.
Het sloepje heeft vervolgens bijna tien jaar bij mij in de schuur gelegen alvorens ik echt aan restauratie zou beginnen, het maken van een goed plan heeft even geduurd.
De romp is van teakhout en bij de restauratie heb ik zo veel mogelijk gebruik gemaakt van teakhout voor enkel gangen en een deel van de kielbalk die vervangen moesten worden en eiken voor de ingebogen spanten want de extreme bocht was niet in teakhout te realiseren.
De opbouw heb ik geheel moeten slopen want het dek was slecht en onder de teakhouten bekleding stond water.
Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om haar naar het half gedekte type vissersboot te verbouwen zoals de vissers vanaf de haven van Zoutkamp vaak gebruikten rond 1900 en tot aan de tweede Wereldoorlog, volgens info uit het visserij museum Zoutkamp. 

 lombokvera3 

Leda is een teakhouten zeilsloep 8.5 meter lengte van vroeger Stoomvaart Maatschappij Nederland

lombokvera8

 

lombokvera6

 

lombokkrantb

 

lombokvera4

Zij was destijds vermoedelijk in de dertiger jaren tot zeilschip omgebouwd en uitgerust met een verzwaarde kiel en dat heeft het rompje geen goed gedaan, bij de ijzeren klampen was het hout behoorlijk aangetast en een romp met ingebogen spanten is door haar flexibele bouw toch al niet echt geschikt voor een verzwaarde kiel.
Omdat ik graag de mogelijkheid wil behouden om met haar te kunnen droogvallen heb ik dus gekozen voor zijzwaarden welke de minste belasting voor de romp opleveren.

 Vriendelijke groet,

 Hein